İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir fikirle ne yaparsın?

“Ve sonra, bir fikirle ne yaparsın, anladım… Dünyayı değiştirirsin.”

Yazan: Hasret Özdemir Gülbay

Fikir; büyüyüp hayranlık uyandıracak olan rengârenk bir çiçeğin ufacık tohumu, büyüleyici sesi ve görüntüsüyle kıpır kıpır bir kuşun çıkacağı minik yumurta, her şeyin başlangıcı. Elinden tutup, katmanlarını dikkatlice soyup, özenle parlattığınızda ortaya çıkacak olan büyük şaheserin ilk bebek adımı…
Kobi Yamada’nın Bağımsız Yayıncılar Altın Kitap Ödülü (Independent Publishers Gold Book Award) sahibi kitabı Bir Fikirle Ne Yaparsın?, fikriyle ne yapacağını bilemeyen büyükler ve çocuklar için kaleme alınmış, yaşsız bir kitap. Bir fikri olan herkese cesaret veriyor, yüreklendiriyor. Bir fikir üzerinde çalışmanın, onu etraflıca geliştirmenin ve korumanın önemini anlatıyor. Fikrine sahip çık, onu besle ve çılgınca olmasına aldırış etme gibi güçlü telkinler veriyor. Çoğu zaman başkaları ne düşünür diye endişe etmekten ya da bir türlü vakit ayıramamaktan zihninizin arkasına ittiğiniz fikirleri geri çağırıyor. Çocuğunuza, “Sen de yapabilirsin, etrafında gördüğün her şey bir zamanlar sadece bir fikirdi.” diyor. “Hayal kurmaktan asla vazgeçme,” diye de ekliyor.
Hikâye, altından tacıyla bir yumurtaya benzeyen fikir ve küçük bir erkek çocuk etrafında dönüyor. Fikir, türlü iç ve dış etkenlere rağmen büyüyüp güzelleştikçe ve çocuk fikriyle arkadaş oldukça Çin’li illüstratör Mae Besom’un karakalem ve suluboya tekniğiyle hazırladığı çizimler de renklenip, filizlenmeye başlıyor. Renksiz dünyaya, bir fikirle bahar geliyor. Resimlerdeki zaman tasviri ise adeta Cemal Süreya’yı doğrular gibi;
“Hayat kısa
Kuşlar uçuyor.”
…zaman geçmeden fikrini eyleme dönüştür diyor.
Nar Yayınlarından çıkan Bir Fikirle Ne Yaparsın? baskıya çok özenli hazırlanmış, Tuna Alemdar’ın çevirisi çok akıcı, renkler ve baskı kalitesi güzel. İç kapakta kullanılan, fıstık yeşili zemin üzerine gümüş baskı hoş bir detay olmuş. Bu kadar olumlu özelliğin yanında, kitabın tek eksisi kapakta yer alan Türkçede çok da alışık olmadığımız kelime bölünmesi, sanıyorum o da orijinaline sadık kalmak için o şekilde düzenlenmiş.
Bir fikirle ilgili yapılabilecek her şeyi durağanlıktan uzak ve odağını bozmadan anlatmayı başarabilen Kobi Yamada bu seriye 2016 yılında, What Do You Do With A Problem? (Bir Problemle Ne Yaparsın?) adlı ikinci kitabını da ekledi. Umarım o da bir an evvel Türkçeye kazandırılır.

Bir Fikirle Ne Yaparsın? Kobi Yamada Resimleyen: Mae Besom Türkçeleştiren: Tuna Alemdar Nar Çocuk Yayınları, 40 sayfa
Bir Fikirle Ne Yaparsın?
Kobi Yamada
Resimleyen: Mae Besom
Türkçeleştiren: Tuna Alemdar
Nar Çocuk Yayınları, 40 sayfa

 

Show More