İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mutluluğu icat edebilir misin Âbidin?

Mutlu olmak için ihtiyacımız olan nedir?

Yazan: M. Banu Aksoy

Bundan birkaç yıl önce Dave Bruno adlı biri çıktı ve The 100 Thing Challenge isimli bir kitap yazdı. Ardından, Bruno’nun kitabını okuyup onun, “hayatımızı yüz eşya ile de sürdürebiliriz” yaşam felsefesini benimseyenler arasında yavaş yavaş bir söz yayılmaya başladı: “Az, çoktur.” Sade yaşamak, minimalist hayat tarzı, azalmak, sadeleşmek, küçülmek gibi kavramlar hızlı hayatımıza girdi.
Peki, bu sadeleşme ihtiyacı nereden kaynaklanıyor? Sadeleşmek istiyoruz çünkü sahip olduğumuz çok fazla şey var. Yeni bir cep telefonu almışken gözümüzü çıkacak olan bir sonraki modele dikiyoruz. Dolabımızdaki onlarca giysiyi kenara çekip yenilerine yer açıyoruz. Kitaplığımızda okunmayı bekleyen kitaplar dururken gidip biraz daha kitap alıyoruz. İhtiyacımızdan fazla elektrikli ev aletimiz, gereğinden fazla aksesuarımız, sayısını aklımızda tutamayacak kadar çok ıvır zıvırımız var. Aldıkça mutlu oluyor, mutlu olmak için alıyoruz. Kimileri bu kısır döngünün içinde kaybolup mutluluğu aramaya devam ederken, çemberin dışına çıkmayı başaranlar sadeleşme yönünde yeni bir yola giriyorlar.
Konunun çocuk kitaplarıyla ilgisine gelirsek… Geçtiğimiz yıl Şair Kısakulak adlı güzeller güzeli kitabıyla tanıştığımız Eva Furnari, Türkçedeki ikinci kitabında işte bu sahip olma ve mutluluk ilişkisine değiniyor. Bay Mucittaş ve Ailesi adıyla dilimize çevrilen kitabında Furnari -daha doğrusu Mucittaş Ailesi- icat üstüne icat yaparak mutluluğun sırrını arıyor.
İnsanların mağaralarda yaşadığı eski günlerde Lolo Mucittaş adında zeki, heyecanlı ve yeni fikirlerle dolu bir adam varmış. Lolo, çok sevgili karısı Zizu ve oyuncu bir çocuk olan oğlu Finfo ile güzel bir mağarada yaşarmış. Akşamları ateşin başında yemeklerini yedikten sonra birbirlerine hikâyeler anlatır ve sonra sahip oldukları her şey için doğaya teşekkür ederlermiş. Mucittaş Ailesi çok mutluymuş. Mutlularmış…ama o kadar da mutlu değillermiş.
Böylece Lolo daha mutlu olmak için aklını kullanıp icatlar yapmaya başlar. Soğuk ve nemli mağaradan kurtulmak için kapısı olan bir ev icat eder. Zizu’nun icat ettiği giysileri koyacak bir dolap icat eder. Kocaman bir yatak, yemeklerini rahat yiyebilecekleri bir masa ile sandalyeler, daha kolay yemek pişirebilmek için gazlı ocak icat eder. Liste küçük ev aletlerinden çeşit çeşit kozmetiğe, oyuncaktan televizyona uzayıp gider. Ama her icat başka zorlukları beraberinde getirir. Lolo da daha mutlu olmak için bir icat daha, bir icat daha derken…
Öyle bir an gelir ki aslında o kadar da mutsuz olmadıklarını fark eder. Sahi, mutlu olmak için ihtiyacımız olan nedir?

Bay Mucittaş ve Ailesi Eva Furnari Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu Tudem Yayınları, 40 sayfa
Bay Mucittaş ve Ailesi
Eva Furnari
Türkçeleştiren:
Damla Kellecioğlu
Tudem Yayınları, 40 sayfa
Show More