İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ejderha ateşinde masallar

Masal geleneğinin en heyecan verici, görkemli ve düşsel figürlerinden olan “ejderha miti”, bu hikâyelerin hem başlatıcı hem sürdürücü öğesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yazan: Cahit Ökmen

Yeraltı dünyasının karanlık mağaralarından birinde, yumurtalarının çatlamasını bekleyen anne ejderha, acıyla debelenirken öyle çok ateş püskürtür ki ejderhaların ve insanların dünyası arasındaki katman eriyiverir. Yeryüzüne çıkan yavru ejderleri pelerinine saran bir asker, onları Ora Krallığı’na götürür. Yavru ejderler için ayrılık çanları çalar: Ora Kralı, yavrulardan birini kızı Asürya’ya, birini Bura Krallığı’nın küçük prensi Mavi’ye, sonuncuyu da dağlarda yaşayan bir kâhine armağan eder.
Ejderlerin adını taşıyan bölümlerdeki üç macera, hem kardeşleri tekrar birleştirecek hem de Asürya ve prens Mavi’nin aile otoritesinden bağımsızlaşmalarının, erginleşme ve olgunlaşmalarının da hikâyesi olacaktır. Masal geleneğinin en heyecan verici, görkemli ve düşsel figürlerinden olan “ejderha miti”, bu hikâyelerin hem başlatıcı hem sürdürücü öğesi olarak karşımıza çıkıyor. Ejderlerin özellikleriyle, kişilerin gelişim öykülerinin iç içe geçtiği, yazarın yaratıcı, düşsel bir evrenin çekiciliğini yansıtan hüneriyle biçimlenen serüvenlere dalıveriyorsunuz.
Kancadiş bölümünde, her gün çiçek kokularıyla dolu bir küvete giren Asürya, son banyosunda, bahçedeki çiçekleri bir anlığına karartan bir ejderhanın geçişiyle, bedeninde kıpkırmızı kabarcıklar ve amansız bir kaşıntıya neden olan bir “kara büyü”ye tutulur.
Kocakanat bölümünde, prens Mavi, birlikte büyüdüğü ejderi Kocakanat birdenbire kaybolduğunda, düşünde gördüğü bir kuşun yönlendirmesiyle ejderini bulmak için saray muhafızlarıyla bir yolculuğa çıkar. Ancak girdikleri bir geçitten her seferinde başka bir yere ve mevsime çıkarlar, “Orman döngüsü” nün yol açtığı bir durumdur bu.
Ateştüy bölümünde, kâhin Killıh’la tanışırız. Göğün yedinci katında, zamanı akışkan tutmak için zaman kristaline sürekli ateş üflemesi gereken ejderhanın uyuyakalmasıyla her şey hareket yeteneğini yitirmiştir. Kâhin Killıh ve kahramanlarımız bu evren felaketine nasıl bir çözüm bulacaklardır?
Kitabın özgün ve yaratıcı kurgusunun yanında en dikkat çekici yanlarından biri, yazarın cinsiyetçi rollere karşı tutumudur. Prenses Asürya, Bura Krallığı’na giderek kendi sorununu kendisi çözer. Bu yolculuk aynı zamanda kendi sınırlı ve steril hayatının sınırlarını yıkma, dostluk ve dayanışmanın gücüyle karşılaşma olanağıdır. Prens Mavi, uçlarına tahta boncuklar taktığı uzun saçlarına yönelik eleştirilere direnir; bileklerini bitkilerden, derilerden yaptığı takılarla süsler.
Şahane görsellerle de desteklenen bu masal yolculuğunda, ejderlerin sırtında ve kanatlarında herkese yer var!

Üç Ejderha Nilay Özer Resimleyen: Seçil Çokan Yapı Kredi Yayınları, 44 sayfa
Üç Ejderha
Nilay Özer
Resimleyen: Seçil Çokan
Yapı Kredi Yayınları, 44 sayfa
Show More