İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çık ortaya Utangaç!

Freedman, hepimizin içinde uyuyan o “Utangaç”a ulaşmayı hedefliyor. Bunu yaparken son derece eğlenceli ve yalın bir dil kullanıyor. Öyle ki okurun elinde sayfalar akıp gidiyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Kimi saklandığı yerden çıkamayacak kadar utangaçtır, kimi aslında orta yerde görünse de içten içe utanıp çekinmekten kendini alamaz. Bu kitabın kahramanı o kadar utangaç ki şarkılarına bayıldığı kuşlarla bile tanışmaya cesareti yok.
Utangaç, ‘’Bir varmış bir yokmuş’’ ve ‘’uzak bir ülkede, bir deniz kıyısında…’’ diye başlayan kitapları okumaya bayılıyor. Hele bir de bu kitaplar kuşlarla ilgili olursa değmeyin keyfine… Bir kuş sesi duymak en büyük hayaliyken, bir gün karşısına çıkan o şahane kuşla tanışmak için can atmaya başlıyor Utangaç. Sonra düşüyor kuşun peşine.
Evinden ilk kez çıkan Utangaç’ın peşine biz de düşüyoruz. Çünkü yazar, kahramanın hikâyesine bizi de ustalıkla dâhil ediyor. Onun heyecanına ortak olup tüm bu keşif yolculuğuna katılıveriyoruz.
Acaba hangi hayvan?
Kitabın sonuna kadar kim olduğunu, neye benzediğini bilmiyoruz Utangaç’ın. Meraklandırmanın ötesinde, bunun bir önemi olmadığını da anlatmak için güzel bir yöntem. Ve nihayet tanışıyoruz Utangaç’la; yepyeni dostu Pırıl’la maceralarının sonuna geldiklerinde. Yoksa, aslında başı mı demeliyim?
Utangaçlık çocuk kitaplarında sıklıkla karşımıza çıkan bir tema. Çünkü bireysel farklılarına göre değişik dönemlerde de olsa, pek çoğunun utangaçlığın sınırlarında dolaştığını biliyoruz. Kendileriyle özdeşleştirdikleri kurgu karakterlerle konuya farklı yaklaşmayı öğreniyor çocuklar. Bazen, içlerindeki kaygıyı bir nebze bile olsa azaltmalarına yardımı dokunuyor bu tarz hikayelerin. Kuraldışı Çocuk’tan çıkan Utangaç, Deborah Freedman imzalı. Daha önce iki kitabı da aynı yayınevi tarafından yayımlanan yazar ve çizer Freedman bu hikayesinde, hepimizin içinde uyuyan o “Utangaç”a ulaşmayı hedefliyor. Bunu yaparken son derece eğlenceli ve yalın bir dil kullanıyor. Öyle ki okurun elinde sayfalar akıp gidiyor. Metnin yalınlığı kadar çizimlerin sadeliği, yumuşaklığı ve ifade gücü de dikkatlerden kaçacak gibi değil.
Bu sıcacık hikâyenin, çekingen ve utangaç tüm çocuklara iyi geleceğini, hatta yetişkinlerin bile bundan payını alacağını düşünüyorum. Siz de en kısa sürede Utangaç’la tanışarak içinizde saklı kalan, çıkaramadığınız veya derinlere tıktığınız o utangaç çocuğu özgürlüğüne kavuşturmalısınız belki de… Kuş seslerini takip etmekte yarar var!

Utangaç Deborah Freedman Türkçeleştiren: Nil Gün Kuraldışı Çocuk, 40 sayfa
Utangaç
Deborah Freedman
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Çocuk, 40 sayfa
Show More