İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin

Küçük ve ne istediğini bilen bir kızın, ne köklerini ne de kendisini yadsıyarak dimdik duruşunun öyküsü…

Yazan: Hazal Çamur

İlklerin hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Her şeyin ilki bir şekilde önemlidir ve aynı zamanda özeldir. Ama gösterdiğimiz bu hassasiyet ve önem, bir şeyleri feda etmemize neden olabilir mi?
Uzun bir yazdan sonra okula dönüşü ya da belki de yeni başladığınız ilkokulunuzu, hatta daha da ileri gidecek olursak, çalıştığınız işe ilk gidişinizi düşünün. Hazırlanma sürecinizi gözden geçirin. Bir de sonraki günleri ele alın. Anlıyorsunuz, değil mi? Artık internette bununla ilgili çeşitli karikatürler bile dönüyor. Bize ait olandan, “biz” olandan, sırf başkalarına iyi görünmek ve harika bir ilk izlenim yaratabilmek için feragat ediyoruz. İşte Suki’nin Kimonosu bana tam olarak bunları düşündürttü. Hem de bunu, benim tüm bu saydıklarımı yapmayan Suki aracılığıyla gösterdi.
Suki, okulun ilk gününe pek çok güzel anıyı taşıyan bir kimonoyla gitmek istiyor. Ablaları bunun hiç de havalı olmadığını söyleyip onu alaya alıyor. Hatta kendi imajları sarsılmasın diye, okulda onları tanımıyormuş gibi yapmasını bile tembihliyorlar. Ama Suki, büyük annesiyle gittiği Uzak Doğu temalı sokak festivalinin tadı hâlâ damağında, giyiyor kimonosunu ve yeni başladığı okuluna gidiyor. Büyük anneden hediye olan mendili de yanında üstelik. Böylece Suki okuluna gidiyor ve herkes tarafından parmakla gösterilmeye başlıyor. Sınıfa girip de kendini tanıtana kadar kıs kıs gülmelere ve açık alaylara maruz kalıyor. Peki, bu Suki’yi durduruyor mu? Bir an olsun pişman oluyor mu? Yanıtım koca bir hayır.
Suki ne zaman ki sınıfta tahtaya çıkıp kendini tanıtıyor, kimonosunu, o güzeller güzeli festivali anlatıyor, işte o zaman her şey değişiyor. Onunla alay edenlerin bile ilgisini çekiyor Suki. Kendinden ödün vermeden, kim olduğunu ve nereden geldiğini inkâr etmeden, sadece ve sadece kendi olarak bunların hepsini bu küçücük kitapta başarıyor.
Bu kitap, Stéphane Jorisch’in muazzam suluboya çizimleri ve Chieri Uegaki’nin oldukça basit ama anlamı da o derece güçlü kurgusuyla bizlerle buluştu. Küçük ve ne istediğini bilen bir kızın, tüm uyarılara ve alaylara rağmen, onu ilk kez görecek kişilerin karşısına yalnızca kendi olarak çıkıp, ne köklerini ne de kendisini yadsıyarak dimdik duruşunun öyküsünü içinde taşıyor.
Sen çok yaşa küçük Suki. Senin bu dik duruşun biz yetişkinlere de iyi bir ders olmalı.

Suki’nin Kimonosu Chieri Uegaki Resimleyen: Stéphane Jorisch MEAV Yayınları (Bir Kitap Yolla) 36 sayfa
Suki’nin Kimonosu
Chieri Uegaki
Resimleyen: Stéphane Jorisch
MEAV Yayınları (Bir Kitap Yolla)
36 sayfa
Show More