İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bazı günler olağanüstü olabilir!

Bazı günler insanın içinden bir şey yapası gelmez. Böylesi günlerde neden yatağımızda hayal kurmayalım? Bu fikirden yola çıkan Bazı Günler, rahatlıkla çocuğunuzla birlikte oyuna çevirebileceğiniz bir kitap.

Yazan: Nuray Gönülşen

Yapı Kredi Yayınlarından çıkan, Heinz Janisch ve Helga Bansch imzalı Bazı Günler okul öncesi çocuklar için çok güzel bir resimli kitap. Kitapta küçük bir kızı maceradan maceraya atılırken görüyoruz. (Ve hep olmasa da genellikle oğlan çocuklarının maceraya atıldığı çocuk kitapları dünyasında bu durum ayrıca hoşumuza gidiyor.) Deniz, sırıkların üzerinde yürüyor, kafasına kiraz takıyor, bir ormanı dürbünle gözetliyor, okula yüzerek gidiyor, dünyaya amuda kalkıp bakıyor, oyuncak tavşanını öpüyor, evlerin birbirine yaslandığı gibi timsahlara, fillere, zürafalara, ağaçlara yaslanıyor, ip cambazlığına soyunuyor, boş boş havaya bakıyor, gölgesi renk kazanıyor, kendisi uçuyor. Hatta tüm bunları yalnız küçük Deniz yapmıyor, onunla beraber başta tavşanı (oyuncak olsa gerek ama kitaptaki çizimlerde ne güzel ki hep canlı!) herkes yapıyor. Çünkü kitabın sonunda öğreniyoruz ki kahramanımız bazı günler hayal kuruyor. Yataktan çıkmıyor, tavşanıyla beraber kendi kendine hikâyeler oluşturuyor. Biz de işte bu güzel resimli kitapta, bu hayallere ortak oluyoruz.
İlginçtir, Almanca kitaptaki özgün “Merike” ismi, bu kitapta “Deniz” olmuş. Normal koşullar altında isimlerin yerelleştirilmesi tercih edilmemeli. Çocukların başka kültürler, kendilerine yabancı isimler ve diller olduğunu bilmesinde, bunlarla erkenden tanışmasında hiçbir sakınca yok, aksine çocuk pedagojisi açısından bunun gerekli olduğu söylenebilir. Yine ilginçtir ki yazar Almanca yazıyor ama “Merike” de aslında Almanca bir ad değil! Daha çok Estonya ve Finlandiya’da kullanılan bir isim. Yazar da bizimle aynı düşünceyle Almanca konuşan çocuklar ile bu “yabancı” isimli kızı tanıştırmak istemiş belki de… Fakat Türkçe yayımcı yaptığı isim değişikliğiyle yazarıyla da uyumsuz bir tercih hatasına düşmüş.
Hepimiz biliriz, bazı günler insanın içinden bir şey yapası gelmez. Canınız yataktan hiç çıkmamak ister. Böylesi günlerde neden hayal kurmayalım? İşte bu fikirden yola çıkan Bazı Günler rahatlıkla çocuğunuzla birlikte oyuna çevirebileceğiniz bir kitap. Kitapta anlamı zenginleştiren çizimlere baka baka başladığınız oyun, beraberce “saçmalamayla”, serbest bir uçuşla, epey komik buluşlarla devam edebilir. Bir başladınız mı kahkahalar içinde siz de duramadığınızı fark edeceksiniz. Çok güzel bir kitap, tavsiye ediyoruz.

Bazı Günler Heinz Janisch - Helga Bansch Türkçeleştiren: Dürrin Tunç Yapı Kredi Yayınları, 28 sayfa
Bazı Günler
Heinz Janisch – Helga Bansch
Türkçeleştiren: Dürrin Tunç
Yapı Kredi Yayınları, 28 sayfa
Show More