İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ayı adında bir köpek ister misiniz?

Büyüklerin, çocuklara sıradanı olağanüstü göstermek için yapmayacağı şey yok. Oysa çocuk kendi dünyasında ejderhalarla, dinozorlarla heyecan duyarak ama varlıklarını son derece olağan bularak konuşuyor.

Yazan: Melek Özlem Sezer

Gözler kocaman açılmış (biraz zorlanmış mı ne?); sesine, “şimdi bir kuyruklu yıldız balkona çarpıp geçmiş” gibi hayret ve “yıldız tozları balkonda kalmış” gibi coşku vermiş (bu adam sanki tiyatrocu); eller kollar heyecanla sallanıyor, bir şey gösteriyor (uff, acaba bu çok müthiş sürpriz de ne?). Bir balon! Bir şapka! Bir çikolata!
İşte böylece yetişkin, çocuğu can damarından yakalıyor ve ona çok ama çok olağanüstü bir duyguya kapılmasını öneriyor. “Aa, bak çilek! Hiç böyle kırmızısını görmemiştim. Acaba büyülü olabilir mi?”
Çocuk bu kadar abartacak ne var anlamıyor, biraz suratı asılıyor, kandırıldım mı diyor, ama bunca gösteriye neden olan şey gerçekse kaçırmak da istemiyor.
Büyüklerin çocuklarda mucize duygusu yaratmak, sıradanı olağanüstü göstermek için yapmayacağı şey yok. Oysa çocuk kendi dünyasında ejderhalarla, dinozorlarla heyecan duyarak ama varlıklarını son derece olağan bularak konuşuyor. Bazen de Ayı Adında Bir Köpek’le.
Lucy’nin macerası; kendine seveceği, her gün yürüyüşe çıkarıp ilgileneceği bir köpek aramasıyla başlıyor. Karşılaştığı kurbağa; pis kokan, havlayan, üstelik pireli bir köpek yerine kendisini evcil hayvanı yapmasını teklif ediyor. Tek şartı, her gün banyo yapmak. Ama Lucy’nin evinde küvet değil de yalnızca duş var. O nedenle arayışına devam ediyor ve köpeğe çok benzeyen tilki ya da kurtla karşılaşıyor. O da Lucy’yle yaşamayı cazip bulsa da kapalı yerlerde yaşamaya alışık olmadığı için haftanın sadece üç gününü birlikte geçirmeyi öneriyor. Oysa Lucy, onunla sürekli yaşayacak bir köpek arıyor. Derken gizli gizli onu takip eden ayı, bavuluyla karşısına çıkıyor ve kaybolmuş bir köpek olduğunu iddia ediyor. Ayı adında bir köpek ve Lucy’nin dostluğu böyle başlıyor. Ne ki evde bir ayıyla yaşamak pek de kolay olmuyor. Acaba şimdi ne yapmalı deyip, birazcık kırgınlığın ardından mutlu sona ulaşılıyor.
Ayı Adında Bir Köpek, iddiasız bir edebi anlatımla sunulan, kitabın dünyasına, yalnızca o an ihtiyaç duyulan öğeler alınan sevimli bir öykü. En sevimli olansa kitabın arka kapağına alınan çocuk görüşleri:
• En çok uykuyla ilgili bölümü sevdim. / (Emily 5 y.)
• Köpek İstiyorum. / (Muhammed 4 y.)
• Ayı istiyorum! / (Oliver 6 y.)

Ayı Adında Bir Köpek Diane ve Christyan Fox Türkçeleştiren: Nil Gün Kuraldışı Yayıncılık, 32 sayfa
Ayı Adında Bir Köpek
Diane ve Christyan Fox
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Yayıncılık, 32 sayfa
Show More