İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Bir elin nesi var” sorusuna beklenen cevap geldi!

Leo, önünde metrelerce uzanan iş listesine inat, ayaklarını uzatmış, kendiyle baş başa. Ya siz? Bir durup nefeslenin. Emin olun yavaşlamak hem size hem de çevrenize iyi gelecek.

Yazan: Hazal Çamur

Her ailenin hayalinde ideal bir çocuk vardır. Planlı, programlı ve titizdir, o çocuk. Okuldan gelir ödevlerini yapar. Yatağını toplar, yemek seçmez, büyüklerini sık sık arar, ev işlerine yardım eder… Ama idealin gerçeğe dönüştüğü yerde ona artık “ideal” denebilir mi? Ütopya “olmayan yer” ise o şey “olduğunda” ütopya sürer mi? İşte tam bu noktada kahramanımız Leo imdadımıza yetişiyor ve bize bir ideal çocuk olarak mükemmelliğin ve planlı programlı olmanın aslında ne kadar da insan doğasına aykırı olduğunu anlatıyor.
Benden Bir Tane Daha Olsa, çağımız insanının dileklerine tercüman bir şaheser. Ona şaheser demekte beis görmüyorum, çünkü Peter H. Reynolds’ın daha önce Nokta ve Mış Gibi ile kanıtladığı zekâsı burada da devrede.
Bir çocuk kitabı görünümünde, modern zamanlar eleştirisinden bahsediyorum; hepimizin yarasına parmak basan, ama cevabı da küçücük cildinde gizleyen özel bir eserden. Hedefi on ikiden vuran ve lafı hiç mi hiç dolandırmayan güçlü bir kitaptan.
Sorumluluklar ve yapılacaklarla dolup taşan gündelik yaşamımızda, “ah, benden bir tane daha olsa,” diye düşündüğümüz o kaos anlarında, dileklerimizin kabulünün aslında nasıl da sorunu öteye taşıyan bir şey olabileceğini anlatıyor bu eser.
Leo, günlük iş planları boyunu çoktan aşmış, buna rağmen listesini tamamlamak için her gün koşturan, hiçbir maddesini atlamayan ve plana sıkı sıkıya sadık kalan bir çocuk. Ama artık işler baş edilmez aşamaya geldiğinde kendisinden bir tane daha dileyecek kadar da bizden biri. İşte bu anda onun dileği kabul oluyor ve kapıdan bir başka Leo giriyor. Fakat işler yine yetişmiyor. Böylece dilek tekrarlanıyor. Bir Leo daha geliyor. Leo’lar arttıkça artıyor. Ellerin parmaklarını geçiyor sayıları; fakat gelin görün ki yapılacaklar listesinde hiçbir azalma yok. Çünkü Leo’ların sayısı arttıkça yapılacak işlerin sayısı da doğru orantılı olarak artıyor. Bu artış sonucu omuzlar daha çok çöküyor. Kahramanımız, dilekler ve Leo’larla dolu bir kısır döngüyle boğuşurken, bu kısacık eser de mesajını güçlü biçimde veriyor: Çözüm bizden başkasında değil! İşler sürekli çoğalırken, Leo döngünün bir adım ötesine adım attığı anda, diğer Leo’lara ihtiyacı kalmıyor. Sırt üstü yatıp da listede hiç olmayan bir şeyi yapmayı seçtiğinde yani hayal kurmayı tercih ettiğinde, ortada ne sorumluluk ne de plan program kalıyor.
Leo’nun her şeye getirdiği bu basit çözüm pek çoğumuzda, “Ama benim yapacak çok işim var! Başka şeye vaktim yok!” haykırışlarıyla karşılık bulacaktır muhakkak. Fakat sorun da bu ya zaten. Eserin usta yazarı ve çizeri Peter H. Reynolds, bu küçücük kitapta bize, kendi tecrübesinden yola çıkarak vurucu bir cevap veriyor. Katıldığı bir zaman yönetimi seminerinin, onu oldukça planlı ama aynı zamanda fazlasıyla dolu bir iş programına soktuğu fark etmesi bu kitabın ilham kaynağı oluyor. Anlayacağınız Reynolds, hem iş yoğunluğuna dair itirazlarımızı hem de Leo ile paylaştığımız dileği, en az bizim kadar tecrübe etmiş bir isim.
Sanki klasik “İki elin sesi var. Bir elin nesi var?” sorusunun yanıtı Benden Bir Tane Daha Olsa’da saklı. Kitap, hafta sonları kurslarla, derslerle ve aktivitelerle hınca hınç doldurulmuş çocuklar kadar sevdiklerine bile vakit ayıramayacak denli başı kalabalık yetişkinlere de hitap ediyor. Çoğu kez çözümün, problem kadar karmaşık olmadığını gösteriyor bize. Ama bizler modern hayatın çarkları arasında turlamaya öyle kaptırmışız ki kendimizi, bu koşuşturmacanın dışında bir yaşamı düşleyemiyoruz. Dahası, size bir şey söyleyeyim mi? Bizi bu kısırdöngüye mahkûm eden de hayal kurmayı bırakmış olmamız!
Leo şimdi önünde metrelerce uzanan iş listesine inat, ayaklarını uzatmış, kendiyle baş başa. Ya siz? Bir durup nefeslenin. Emin olun yavaşlamak hem size hem de çevrenize iyi gelecek.

Benden Bir Tane Daha Olsa Peter H. Reynolds Türkçeleştiren: Oya Alpar Altın Kitaplar, 32 sayfa
Benden Bir Tane Daha Olsa
Peter H. Reynolds
Türkçeleştiren: Oya Alpar
Altın Kitaplar, 32 sayfa
Show More