İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Herkes Burada! Sen neredesin?

Anja Tuckermann’ın kaleme aldığı, Tine Schultz’un vinyet tadındaki illüstrasyonlarıyla renklendirdiği Herkes Burada! – Bizim Rengârenk Yaşamımız, yetişkin sorunlarıyla dolu dünyamızda çocuk olmanın nasıl bir şey olduğuna göz atıyor.

Yazan: M. Banu Aksoy

Geçenlerde yaratıcı drama üzerine çalışan bir arkadaşla sohbet ediyorduk. Bu, hakkında çok şey duyup çok az şey bildiğim bir alan. Sohbet uzadı gitti. Arkadaşım ilk derse gittiğinde yaşadığı tedirginlikten söz etti. Sonradan öğrendiğine göre sadece o değil, oradaki diğer herkes de benzer duygular yaşamış: Niye buradayım? Doğru bir şey mi yapıyorum? Bu iş için çok yaşlıyım. Bu iş için fazla gencim. Geç kaldım. Benim için daha erken. Yapabilir miyim? Başaramayacağım galiba…
Zaman ilerledikçe tedirginlikler yavaş yavaş kenara bırakılmış. Yanlarında kendilerini rahatsız hissettikleri yabancı kişiler, bir süre sonra güven verici tanıdıklara dönüşmüş. Bunun sebebi ise hepsinin yeniden çocuk olmasıymış. Önyargı duvarları yıkıldıkça, onlar da oyun oynayan çocuklara dönüşmüşler çünkü.
Çocukluk böyledir işte. Karşındaki diğer çocuğun diliyle, rengiyle, etnik kökeniyle, inancıyla, zenginliği ya da yoksulluğuyla ilgilenmezsin. O sadece birlikte güzel vakit geçireceğin, oyununu paylaşabileceğin biridir. Çocuklar sadece o anda yaşar; o anın tadını çıkarırlar. “An”dan çıkıldığındaysa artık yetişkin olmuşuzdur.
Anja Tuckermann’ın kaleme aldığı, Tine Schultz’un vinyet tadındaki illüstrasyonlarıyla renklendirdiği Herkes Burada! – Bizim Rengârenk Yaşamımız, yetişkin sorunlarıyla dolu dünyamızda çocuk olmanın nasıl bir şey olduğuna göz atıyor. Hepimizin on binlerce yıl önce Afrika’dan yola çıkan insanların torunları olduğumuzu, yani aslında özde hepimizin aynı olduğunu söyleyerek söze başlıyor Tuckermann. İnsanların geçmişte de bugün de aslında benzer eylemleri yaptığından, benzer duyguları hissettiğinden dem vuruyor.
İnsanın yolculuğunun tarih boyu çeşitli biçimlerde gerçekleştiğini anlatan kitap, bazen ekonomik koşullar yüzünden, anadillerini konuşma özgürlüğü olmadığı için veya savaş yüzünden çıkılan yolculuklardan da söz ediyor. Suriye’den Almanya’ya uzanan bir kaçış hikâyesi ve farklı kültürlerden gelen insanların aile öyküleri ile günümüz gerçekleri çocuklara tam kararında aktarılıyor.
Anja Tuckermann; dil farklılıkları, inançlar, yabancı ülkede yaşamak, farklı olmak, öteki olmak, önyargılar ve tüm bu engellerin nasıl aşılabileceğini söylüyor söylemesine ama okura şu soruyu sordurmayı da ihmal etmiyor: Bunlar gerçekten de birer engel mi?

Herkes Burada! Bizim Rengârenk Yaşamımız Anja Tuckermann Resimleyen: Tine Schultz Türkçeleştiren: Uğur Önver Kırmızı Kedi Yayınları, 32 sayfa
Herkes Burada!
Bizim Rengârenk Yaşamımız
Anja Tuckermann
Resimleyen: Tine Schultz
Türkçeleştiren: Uğur Önver
Kırmızı Kedi Yayınları, 32 sayfa

 

Show More

1 Comment

  • Tuğba
    Tuğba

    Merhaba. Öncelikle kitabı okuduğumu söylemek isterim. Hedef kitleye uygunluk için tam puan vermişsiniz. Bu kitabın hedef kitlesini belirtir misiniz? Kitap kızımın okulunda okuma listesi içerisinde verildi. Kendisi 8 yaşına yeni girdi. İkinci sınıfta. Kitabın ana fikrinde bir sorun olmamakla birlikte içeriği maalesef -yaş grubu gözetmeksizin- bir çocuk için uygun olmayan ifadelerle dolu. Bu ifadelerin bir takım onay süreçlerinden geçerek raflarda nasıl yer alabildiğini ben hiç anlayamadım.

Comments are closed