İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sisteme çomak sokmak

Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi dizisi, Adam Kaçırma Dersleri adlı üçüncü kitapla devam ediyor. Yerleşik sömürü kurumlarını eleştirmeyi ihmal etmeyen kitapta, kahramanlarımız bu kez aldıkları derse göre adam kaçırmaya çalışıyorlar. Kaçırıyorlar da… ama yanlış adamı, daha doğrusu kadını!

Yıldıray KARAKİYA

Bir sistemin sistem olmasının en önemli koşulu, şartlar ne olursa olsun işlemeye ve kendini döndürmeye devam etmesidir. Sıradan insanlar, vatandaşlar, işçiler, memurlar, esnaf, ev erkekleri ve kadınları için sistemin devamlılığı, bize gidecek başka bir yer, yapacak başka bir şey olmadığını anımsatır sürekli. Sistemin kendi kendini döndürmeye nasıl devam edebildiğini anlayanlar, yani sistemin anatomisini bir şekilde çözenler, hangi çarkı hangisine denk getireceğini bilen ve hedefteki çarka kısa yoldan nasıl gideceğini hesaplayabilenler, ya işadamı/kadını olur ya da politikacı. Bitti mi? Bitmedi! Sistemin çarkları arasına kum taneleri serpilebilir, çarkların cıvataları sökülebilir, sistemin işleyişini kısmen de olsa sekteye uğratacak bir yerine taş konabilir. Bunları kim mi yapar? Onları görmek isterseniz mahallelerin kuytu köşelerine, ormanların derinliklerine ya da yaylaların yükseklerine bakmalısınız. Belki de en iyisi öykülere kulak vermektir.

İLERİ SUÇ EĞİTİMİ

Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi, İngiltere’nin ücra bir yerindeki bir kasabada boşuna kurulmaz. Kraliçe Victoria’nın bile görmezden gelmeyi tercih ettiği Wildpool, Belediye Başkanı Twiste (ama daha çok iri kıyım karısı Leydi Arabella Twistle) tarafından yönetilmektedir. Kasabada kanunların ve kuralların belediye başkanı, soylular ve zenginler arasındaki çıkar ilişkilerine göre biçimlendiğini söylememe sanırım gerek yok. Wildpool, yoksulların, düşkünlerin ve işçilerin sırtından geçinen devasa bir asalak gibidir. Derken bir gün, tam da kasabanın yeni kurulan polis karakolunun yanındaki binaya Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi açılır. Suç Akademisi, kahramanlarımızdan Smiff gibi suça özel yeteneği olan, ancak bunu esnafı dolandırmak gibi ufak tefek işlerde harcayan çocuklar için büyük bir fırsattır. Kahramanlarımız, Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi’nde önce “Yeni Başlayanlar İçin Soygun” eğitimi alırlar. Ardından “Haytalar İçin Adam Soyma” gelir. Üçüncü bölümde ise kahramanlarımız “Adam Kaçırma Dersleri” alırlar. Elbette adam da kaçırırlar. Aslında yanlış adamı kaçırırlar. Daha doğrusu bir kadını kaçırırlar ama yanlış kadını. Nasıl? Tüyleriniz diken diken oldu mu? Endişelenmeyin. Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi, alanında uzman eğitmenleriyle çocuklarınıza suç işlemenin en güvenli yollarını öğretiyor. Üstelik çocuklar bu işi kendileri için değil, yetkililerin, soyluların ve zenginlerin elinde çarçur olan adaleti sağlamak ve zenginlerin fakirlerden aşırdıklarını onlardan geri alıp tekrar fakirlere dağıtmak için yapıyorlar. Elbette bu arada kendi geçimlerini de sağlıyorlar. Aç ayı oynamaz, değil mi?Serinin bu üçüncü kitabında, adam kaçırma talimleri yapan kahramanlarımız, Wildpool’u ziyaret edecek çok önemli ve gizli konuk için kasabanın tüm düşkünlerinin bir tür toplama kampına kapatılıp köle işçi olarak çalıştırılması meselesiyle uğraşıyorlar. Kitabın yazarı Terry Deary, “Bir insan çalışmayacaksa yemek yememeli,” gibi özlü sözler eden ve zaman zaman da görkemli katedraller inşa eden Aziz Paul, gibi tatlı göndermelerle yerleşik sömürü kurumlarına giydirmeyi de ihmal etmiyor. Kahramanlarımız yanlış kadını kaçırsalar da adam kaçırma ihtisaslarını başarıyla tamamlıyorlar ve böylece düşkünler, toplama kampından kurtulmakla kalmıyor, üzerine bazı haklar da elde ediyorlar. Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi dizisini basit bir Robin Hood uyarlaması sanmanızı istemem. Terry Deary, bırakın çocukları, yetişkinlere bile anlatması hayli zor olan sistemin çarklarını karikatürize ederek ve kahraman algımızı bozarak, adalet duygumuzu bize hatırlatıyor. Ha, bir de kitapları okurken çok eğleniyoruz!

Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi Adam Kaçırma Dersleri Terry Deary Resimleyen: John Kelly Çeviren: Berfu Durukan Tudem Yayınları, 184 sayfa
Madrabaz Usta’nın Suç Akademisi
Adam Kaçırma Dersleri
Terry Deary
Resimleyen: John Kelly
Çeviren: Berfu Durukan
Tudem Yayınları, 184 sayfa
Show More