İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir dünya Galeano!

Bu satırlardan bir aşk ortaya çıkarsa ne âlâ…

Yazan: Burcu Arman

Dünya, kahramanlık öyküleri üzerine kuruluymuş gibi bir düzende ilerliyor. Tüm yetişkinler bir şekilde kahraman olma peşinde. Şirketler, çalışanlarının bir kısmını günün “kahraman”ı, haftanın “kahraman”ı diye göklere çıkartıyor. O tabloda yer almak ister misin? O zaman çok çalış kahraman ol!
Yalnızca kahraman olmak için çalışanlar bir yana gönüllerin asıl kahramanı, yalnız sevdiği işi, sevdiği şekilde yapanlar olmuyor mu? Eduardo Galeano gibi… NotaBene Yayınları, “Anti Kahraman Serisi”nin ikinci kitabında Galeano’yu anlatıyor.
Kitabın yapmaya çalıştığı, Galeano’dan bize kalan kitap ve yazıları, röportajlar; kısacası her şeyi araştırmak ve çocuklara onu eğlenceli/akılda kalıcı şekilde anlatmaya çalışmak. Galeano kitaplarının isimleri, üzerinde durmaktan hoşlandığı tutkuları, fikirleri hemen hepsi bir araya getirilmiş. Yalnızca bu değil elbette, gençliğinde yaşadığı özgür hayata dair anıları, fazlalık dediği kelimeleri hayatından çıkartmasının nedenleri de buna dahil.
Çizimlerle birleşen fotoğraflar, anlattığı öykülerden parçalar… Hepsi onun hayatına dair keyifli bir yolculuk. Hele ki sevenleri için! Ama öldükten sonra yapıldığı söylenen araştırma bilgisine rağmen, içerde verilen röportaj kurgusu biraz kafa karıştırıcı. Hoş, çocukların buna aldıracağını sanmıyorum ama yine de “hani ölmüştü?” sorusunun cevabını hazırda tutmak da gerek.
Edindiği bilgilerden arkadaşlıklarına, var olduğu satırlardan özel hayatının anlamlarına kadar Galeano içine düştüğümüz kitaptan bir nebze aşk bulaşırsa bize, ne mutlu. Galeano sever yetişkinler, çocuklarından önce kendileri epey vakit geçirmek isteyebilir bu kitapla. Her şeye rağmen “Anti Kahraman Serisi” başlı başına güzel bir dünya yaratıyor.

 

 

 

Eduardo Galeano Nadia Fink Resimleyen: Pitu Saá Türkçeleştiren: Nergis Turan NotaBene Yayınları, 28 sayfa
Eduardo Galeano
Nadia Fink
Resimleyen: Pitu Saá
Türkçeleştiren: Nergis Turan
NotaBene Yayınları, 28 sayfa

 

Show More