İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Okyanus kadar derin bir yalnızlık

Benji Davies, bu basit ama çok güçlü hikâyesinde, sahile vuran minik bir balina üzerinden yalnızlığı ve bir babayla oğulun ilişkisini anlatıyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Noi, balıkçılık yapan babası ve altı kedisiyle birlikte deniz kenarındaki minik bir kulübede yaşayan küçük bir çocuk. Çizimlere bakılırsa 4-5 yaşlarında gibi görünüyor. Noi’nin annesi yok; sebebini bilmiyoruz. Gitmiş mi ölmüş mü hikâye boyunca başka bir yerde mi, bunların bir cevabı yok. Annesizlikle başlayan yalnızlık duygusu, uçsuz bucaksız sahil ve kitap boyunca devam ediyor Davies’in çizimlerinde.
Bir gece kopan fırtına sonrası neler olduğuna bakmak için evden çıkan ve sahilde yürümeye başlayan Noi, kıyıya vuran küçük bir balinayla karşılaşıyor. Elbette yaşamak için balinanın suya ihtiyacı olduğu düşüncesiyle onu eve götürmeye karar veriyor. Küvete sokuyor ve yanına oturup başlıyor balinayla konuşmaya. Yalnızlık duygusunun hüznü yeniden sarıp sarmalıyor okuru. Noi balinaya ada hayatıyla ilgili hikâyeler anlatıyor. Balina çok iyi bir dinleyici. Noi, kim bilir ne zamandır birine ilk kez bir şeyler anlatıyor, en önemlisi de dinlenildiğini hissediyor.
Babası elbette eninde sonunda balinayı fark ediyor ama Noi’nin korktuğu başına gelmiyor; babası ona kızmıyor. Tam tersi sımsıkı sarılıyor ve onun bu kadar yalnız olduğunu fark etmediğinin ayırdına varıyor. Birlikte balinayı ait olduğu yere, denize bırakıyorlar. Bir gün yeniden görüşmek umuduyla vedalaşılıyor…
Dünyaca ünlü yazar ve çizer Benji Davies’in, bizi bir fırtına sonrası kıyıya vuran küçük bir balinaya odaklandırdıktan sonra, yalnızlık duygusuyla sarstığı bu kitabının orijinal adı The Storm Whale. Ama Türkçe adıyla kitabın daha çok uyuştuğunu düşünüp bu hâlini daha çok sevdim. Redhouse Kidz’in, yazarın heyecanla beklediğim ve çok sevdiğim kitabı Dedemin Adası ve Sıkı Dostlar (Resimleyen: Benji Davies) ile birlikte yayımladığı Yalnız Balina, çizimlerini incelemek için hikâyeyi tekrar tekrar okuma isteği uyandıran muazzam bir kitap. Kitabın başında ve sonunda babanın, tavırlarıyla birlikte ifadesinin de değişmesi, mutfak dolabına asılan balina resmindeki umut hissi, kedilerin hareketleri ve duvardaki saatin hiç değişmemesi (belki de durmuş olması) gözlerden kaçacak gibi değil. Her okuma, ailece bambaşka bir detayı yakalamanıza vesile olabilir. Dilerim öyle olur!

 

 

 

Yalnız Balina Benji Davies Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın Redhouse Kidz, 32 sayfa

Yalnız Balina
Benji Davies
Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz, 32 sayfa

Show More