İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Burası benim yerim ama sana da yer var!

“Hey! Siz! Hepiniz! Gidip başka bir yerde oynayın!”

Yazan: Elif Şahin Hamidi

Kendine ait bir oda ya da sınırları belirlenmiş minik bir köşe ihtiyacını her yaşta hisseder insan. Yani sadece yetişkinlere has değildir bu ihtiyaç. Minicik bir çocuk da çok sevdiği kitabını okuyabilmek için gürültü patırtıdan uzak, sakin ve huzurlu bir yere ihtiyaç duyabilir pekâlâ. Ama böyle bir yere kavuşmak her zaman mümkün olmayabilir. İnsanın kendi kendisiyle ve kitabıyla baş başa kalabilmesi için sevimli küçük kardeşin, o çok sevgili arkadaşların ya da biricik anne babanın biraz anlayışlı ve sessiz olmaları gerekir. Peki ya olmazlarsa? İşte o zaman derhâl kendine bir alan yaratmak gerekir. Tıpkı ödüllü yazar Pippa Goodhart’ın, Burası Benim Yerim isimli kitabındaki küçük tavşanın yaptığı gibi.
Küçük tavşan, en sevdiği kitabı “Uzay Tavşanı”nı okumak için sabırsızlanıyor. Ama kocaman bir sorun var ortada: Etrafındaki diğer tavşanlar çok gürültü yapıyor! Kimi sorular sorup duruyor, kimi kahkaha atıyor, kimiyse boyuna hapşırıyor. Beri yanda biri davul, biri keman, bir diğeri ise trompet çalıyor. Böyle bir ortamda kitap okumak kolay değil tabii. Oysa küçük tavşan gözlerden ırak, kendine ait bir yer istiyor sadece. Hâl böyle olunca iş başa düşüyor ve küçük tavşan eline bir boya kalemi alıp kendi etrafına dairesel bir çizgi çiziyor. Böylece kendine şahane bir alan yaratmayı başarıyor. Elbette etrafındaki gürültücü tavşanları da “kırmızı çizgisi” hakkında uyarmayı unutmuyor: “Burası benim yerim. Bu çizgiyi geçmek yasak!” Ancak bu uyarıya pek aldırış eden yok ne yazık ki. Bu defa “Hey! Siz! Hepiniz! Gidip başka bir yerde oynayın!” diye bağırarak gürültücü kalabalığı hızlıca çemberinden uzaklaştırıyor. Evet, bir süre işler yolunda gidiyor, küçük tavşan huzura kavuşuyor ve keyifle kitabını okuyarak renkli hayallere dalıyor. Ama ne ki bu kırmızı çizgi bir süre sonra hem küçük tavşanı hem de çizginin dışında kalan gürültücü tavşanları mutsuz ediyor. Küçük tavşan, ailesini ve arkadaşlarını özlüyor, çizginin öte yakasında yaşananlara kayıtsız kalamıyor.
Bütün bu olup bitenleri sözcüklerden çok Rebecca Crane’in o naif ve sevimli çizgilerinden okuduğumuzu da hemen belirteyim. Goodhart’ın bir zamanlar odasını paylaştığı kız kardeşine ithaf ettiği bu az sözlü, bol resimli ve neşeli kitap, okul öncesi çocukların mahremiyet, özel alana sahip olma, paylaşma ve dışlanma gibi konularda bir fikir sahibi olmasını sağlayacak.

 

 

 

Burası Benim Yerim
Pippa Goodhart
Resimleyen: Rebecca Crane
Türkçeleştiren: Alp Gökalp
abm Yayınları, 32 sayfa
Show More