İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ben bir kuşum!

Belki bir yetişkin gereksiz yere parmak sallamıştır, bazen haksızlığa uğradığını düşünüyordur, belki yalnızca bir ağaç olmak istemiştir…

Yazan: Burcu Arman

“Bazen çok sıkılıyorum. Bulunduğum yerden uçup gitmek istiyorum… Belimden yere paralel eğiliyorum. Bir bacağımı yere paralel olacak şekilde kaldırıyorum. İki kolumu yanlara doğru açıyorum. Ben bir kuşum!”
“Alnımı yere koyuyorum, kollarımı vücudumun yanından ayaklarıma doğru uzatıyorum, ağırlığımı yere bırakıyorum. Ben bir çocuğum!”
Gergin geçen günün sonundaki rahatlama ihtiyacını hissediyor musunuz? Ben hissediyorum. Hem de her gün. Yalnızca bu değil. Kendimle başa çıkmayı, kendimi ifade edebilmeyi, başka açılardan -mesela daha sakin- bakabilmeyi istiyorum. Peki, tüm bunları yapabilmeye henüz çocukken başlasaydık? Bugün hayata ve olaylara başka türlü bakar mıydık? Kim bilir… Ama şimdiki çocuklar daha şanslı. Kendisi de çocuk yogası eğitmeni olan Ezgi Berk, Rukiye Ulusan’ın dünya tatlısı çizimleriyle bir nefeslik yoga kitabı hazırlamış: Yogayı Seviyorum.
Arka kapakta “Bedenini ve zihnini yolculuğa çıkarmaya hazır mısın?” diye soruyor, içerdeyse küçük bedenleri ve zihinleri tam olarak buna hazırlıyor. Adını köpek, dağ, kelebek gibi canlı ya da nesnelerden alan yoga pozisyonlarına adım adım yönlendirirken, okurun kendisini gerçekten öyle hissetmesini sağlıyor. Ve bunları hangi durumlarda ya da neyle başa çıkmak için kullanabileceğine dair örnekler veriyor.
Pozisyonlar genelde bir olaya dayanıyor. Bazen etraf çok kalabalıktır sıkılmıştır çocuk, belki bir yetişkin gereksiz yere parmak sallamıştır; bazen haksızlığa uğradığını düşünüyordur belki yalnızca bir ağaç olmak istemiştir ya da belki bir dağ. Yorgundur uyumak üzeredir ya da yalnızca dünyaya tersten bakıyordur! O zaman dağ olabilir, köpek olabilir, kelebek hatta bir yıldız bile olabilir!
Kitaptaki pozisyonlar baştan sonra bir seri ediyor zaten ama daha fazlasını isteyenler için bir de posteri var; yine çocukların yapabileceği farklı pozisyonların görselleştirilmiş hâliyle. Tek ve yerinde bir uyarı; bunları ilk defa deneyecek olan çocukların bir yetişkin gözetiminde yapması. Sonrası; çok yaşasın hayal dünyası!

 

 

 

Yogayı Seviyorum
Ezgi Berk
Resimleyen: Rukiye Ulusan
abm Yayınları, 64 sayfa
Show More