İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gökyüzünün binbir rengi

Bu kitabı resim çizmekten, gözlem yapmaktan, sonuç çıkarmaktan, çözüm bulmaktan hoşlanan tüm çocuklara hediye edebilirsiniz.

Yazan: Nuray Gönülşen

Gökyüzü ne renktir? Düşünmeden “mavi” yanıtını verenler, bu kitabı muhakkak okumalı. Kitabımızın kahramanı Marisol de çoğumuz gibi ilk önce “mavi” yanıtını verenlerden.
Okulda öğrencilerin kütüphane duvarına çizecekleri resimde gökyüzünü boyama işini üstlenen Marisol, boya kutusunda mavi boyanın olmadığını fark eder. Bu yokluk, onu düşünmeye sevk eder. Okul otobüsüyle eve dönerken güneş ufukta batmaktadır, Marisol bunu gözler. Eve gelince günün geceye dönüşünü izler. O gece rüyasında gökyüzünde renklerin arasında uçar. Sabah yağmur altında otobüsünü beklerken gökyüzünün yine mavi olmadığını görür. Ve gülümser. Sonunda gökyüzünü nasıl boyayacağını bulmuştur.
Mış Gibi ve Nokta’nın ardından Gökyüzünün Rengi’nin de yayımlanmasıyla Peter H. Reynolds’ın yaratıcılık üçlemesi “Creatrilogy”nin Türkiyeli okurlarla buluşması tamamlanmış oluyor. Bu resimli kitapta da yaratıcılık hakkındaki güzel öyküye, Reynolds’ın adıyla özdeşleşmiş olan sıcak suluboya çizimleri eşlik ediyor.
Kabul edelim ki gökyüzü her zaman, herkese mavi değil. Göğün yüzü bazen ancak parası veya olanağı olana mavi ne yazık ki… Misal kimileri yazın deniz kıyısına tatile kaçabilir, siz kaçamazsınız, puslu kentlerde çalışmaya devam edersiniz. Belki de dört yanınız kapalıdır, sadece belirli saatlerde, o da başınızı kaldırırsanız gökyüzünü görebiliyorsunuzdur, hapistesinizdir yani. Bunlar da yaşanıyor, belki evde mutfak-temizlik-yaşlı bakım işlerinde, belki cezaevinde, belki fabrikada-ofiste. Kısacası, çoğu zaman gökyüzünün masmaviliğine kolay erişim sağlanamıyor. Ki gökyüzü hep mavi olsaydı onca şair, onca ressam ne yapardı?
Bu kitabı resim çizmekten, gözlem yapmaktan, sonuç çıkarmaktan, çözüm bulmaktan hoşlanan bu yönde eğilimi olan tüm çocuklara hediye edebilirsiniz. Bu güzel çocuk öyküsünden yola çıkarak bizim de göğün sadece mavi olduğunu düşünmekten vazgeçmemiz faydalı olabilir. Zira gerçekçi değil. İlla mavi olması gerekir diye bir dayatmanın anlamı zaten yok. Hayat böyle değil. Öte yandan “motorları maviliklere sürmeyi” özlemekten de vazgeçilecek gibi değil. Önemli olanı Küçük İskender söylemiş: “Tek millet, gökyüzüdür ölürken yürekli düşünüldüğünde”.

 

 

 

Gökyüzünün Rengi
Peter H. Reynolds
Türkçeleştiren: Oya Alpar
Altın Kitaplar, 32 sayfa
Show More