İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Keşif sadece okumakla olmaz!

Okurunu edilgenlikten çıkarıp etkin katılıma teşvik eden Meraklı Gezginin Notları, genç okurlarına içinde yaşadıkları dünya ve uzaya dair merak aşılıyor.

Yazan: Hazal Çamur

Okumak bir bakıma edilgen bir eylemdir. Yazar cömertçe zihin kapılarını bize açarken, okura kendi hayal gücüyle burada gezinmek düşer. Okur bundan şikâyetçi olmasa da kendini kurgu içinde düşlediği zamanlar hiç de azımsanmayacak düzeydedir. İşte, Meraklı Gezginin Notları, okurunu sadece bir yol arkadaşı gibi değil, hem yazarı hem de çizeri olarak sayfalarında ağırlayan bir etkinlik kitabı.
Çocuk ve gençlik edebiyatında sıkça adını duyduğumuz Göktuğ Canbaba’nın kaleme aldığı ve onun pek çok eserine kendine has çizgileriyle can veren Biğkem Karavus’un resimlediği bir kitap var karşımızda. Ece ve Berk adlı iki kardeşin, yaz tatilini geçirmek için dedelerinin çiftlik evine gitmelerini konu alan hikâye, başlangıçta diğer kitaplardan pek de ayrılmıyor. Ece ve Berk’in etrafı keşfetme arzusuna dedelerinden onay çıkınca, onlara yol boyunca eşlik edecek Bilge Baykuş ile birlikte asıl macera başlıyor. Kitapta, akıntının tersine yüzüp şelaleleri aşan somonlar, şiir okuyan ağaçlar, ilkel çağlardan kalma duvar resimleri ve dünyaya çarpıp derin bir uykuya dalmış göktaşları gibi ilgi çekici ve bilgilendirici pek çok sahne ile karşılaşıyoruz.
Alt başlığı “Yaratıcı Yazma Kitabı” olan eser, bu adı kesinlikle hak ediyor. Oldukça geniş bir yelpazede, okurunu proaktif olmaya teşvik ediyor. Böylece yarım kalan şiirleri tamamlıyor, resimler çiziyor, hikâyeler yazıyor, diyalogları tamamlıyor, hatta küçük bir tiyatro oyunu bile kaleme alıyoruz. Göktaşının dünyaya düşmeden önce gezdiği yerleri düşlemek ve onun ağzından yazmak da bizim elimizde, dağları resimlemek de… Ece’nin günlüğüne bu macera dolu günü not etmek de bize düşüyor; hem zehirli hem de sağlıklı mantarların yer aldığı öbeği boyamak da.
Okurunu edilgenlikten çıkarıp etkin katılıma teşvik eden kitap, ona, içinde yaşadığı dünya ve uzaya dair merak ve bilinç aşılıyor. Yerinde bilgiler verip bunları şehir hayatıyla kıyaslarken, okuru, yazar ve çizer olarak kitaba dâhil ederek anlatının bilince dönüşme sürecine destek oluyor.
Meraklı Gezginin Notları, genç okuruna okuma aşkı kadar, yazarlık/çizerlik aşkı da aşılayacak türden güzel fikirlerle kurgulanmış, macera dolu bir etkinlik kitabı.

 

 

Meraklı Gezginin Notları
Göktuğ Canbaba
Resimleyen: Biğkem Karavus
Doğan Egmont, 48 sayfa
Show More