İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ne kadar çok soru, o kadar aydınlık bir dünya

Her iki kitap, hem konu hem de içerik açısından okuru tatmin ediyor. Bununla birlikte görselliğe verilen önemi de takdir etmek gerek. Tasarım, çizimler ve renk kullanımı, işlenilen konuyu daha eğlenceli hâle getirmiş.

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Tam, üç tarafı gökdelenlerle çevrili ülkemizin denize kıyısı var mıydı yok muydu çıkaramıyorum derken aklıma kıtaları, kentleri birbirine bağlayan küçüklü büyüklü, her biri birer gurur timsali köprülerimiz düşüyor da rahatlıyorum. Vakit buldukça da tek tek ağaçlarla uğraşmaya gerek kalmadan, esintide salınan yaprakların arasından gözümüze gözümüze giren güneşe inat nice rezidansın gölgesinde piknik yapmanın keyfine varıyorum. Ailecek hayranlıkla, sıfır faizle girdiğimiz suni gölet manzaralı evimizin terasına ektiğimiz lahanaları seyrediyoruz. İsteyen burada kışlık tüm ihtiyacını yetiştirebilir, seyir keyfi de cabası. Ne gerek var tarım arazisine, ne gerek var doğaya? Türlerin kardeşliği bir çeşit propaganda söylemiyse ben siyasetle ilgilenmiyorum yalnız. Ekoloji dedikleri olsa olsa biyoloji gibi bir şeydir, onu da en son lisede gördüm, hayal meyal hatırlıyorum.
Aldığımız nefesin bir halta benzemediği, yediklerimizin nereden geldiğini, ne ihtiva ettiğini bilemediğimiz, organik safsatasının alıp yürüdüğü, kimsenin de çıkıp insanın temiz suya olduğu kadar temiz yiyeceğe ulaşmasının da bir hak olduğunu haykıramadığı yeni dünya düzeninde, yerine getirmek zorunda olduğumuz en önemli görevlerden biri, çocuklarımıza dünyanın -sadece değil- kesinlikle bize ait olmadığını, dolayısıyla ona misafirliğe gittiğimiz bir eve gösterdiğimiz saygıyla yaklaşmamız gerektiğini anlatmaktır.
Pan Yayıncılıktan çıkan Çorbadaki Ekoloji kitabı bu bağlamda birçok temel soruna parmak basıyor ve çocuklara dünyamızı nasıl koruyacağımızı, biyolog Mariela ve yeğenleri Sofia’yla Violeta aracılığıyla anlatıyor. İleride çevrebilimci olmak isteyen bu iki çocuk, gürültüden nasıl etkilendiğimizi, bir türün nesli tükendiğinde ne olduğunu, neden her meyveyi tüm yıl boyunca elde edemediğimizi sorarken naylon torbaların akıbetini, sera gazını, egzoz dumanını ve küresel iklim değişikliğini merak ediyor. Mariela da onlara tüm bunları açıklarken aslında her birimizin gündelik hayatında farkında bile olmadan doğayı ne kadar harcadığımızı gösteriyor.
Serinin diğer kitabı Çorbadaki Kimya ise okul sıralarında binlerce kez sorduğumuz “E şimdi bunlar günlük hayatımızda ne işe yarayacak?” sorusunun cevabı niteliğinde. Zamanında biz, şimdi de çocuklarımız bu soruyu sormakta haklıydık ve haklılar elbette. Çünkü çoğumuz bunun açıklamasını bize yapacak nitelikte öğretmenlerle karşılaşma şansına erişemedik. Hâlbuki matematik de fizik de ve bu kitabın konusu olan kimya da her an, her nefes alıp verişimizde bile rol oynuyor. Çorbadaki Kimya’da bu kez kimya bölümü mezunu Silvana sazı eline alıyor ve kız kardeşi Marina’ya gün içinde yaptığımız pek çok şeyde kimyayı bulmanın mümkün olduğunu anlatıyor. Kullanırken muhtemelen bir an bile düşünmediğimiz sabunun nasıl olup da ellerimizi temizlediğinden yapışmaz tavalara, yapay dondurmayla doğal dondurma arasındaki farka ve hatta şöyle boylu boyunca uzandığımız şilteye varana kadar kimyayla içli dışlı oluşumuzun altını çiziyor. Keşke okullarda da çocuklar özellikle fizik, kimya ve biyolojiyle, ne idiği belirsiz detayları ezberlemek yerine bu tip yararlı bilgiler vasıtasıyla haşır neşir olabilseler. Daha çok sorsalar, daha çok cevap alsalar ve böylece daha çok öğrenseler.
Her iki kitap, hem konu hem de içerik açısından okuru tatmin ediyor. Bununla birlikte görselliğe verilen önemi de takdir etmek gerek. Tasarım, çizimler ve renk kullanımı işlenilen konuyu daha eğlenceli hâle getirmiş. Aynı zamanda kitaplar salt bilgi vermekle kalmamış bunu bir hikâyeye de oturtmuş. Kahramanların günün hangi saatinde ne yaptıkları, cevaplanması beklenen soruyla birlikte sol sayfalarda belirtilirken içerik, sağ sayfada yer alan detaylı açıklamayla beraber ek bilgiler, tarihten örnekler ve hatta bazen bir şiirle zenginleştirilmiş. Serinin İspanyolca aslındaki matematikle ilgili kitabı da merak ettim doğrusu, umarım o da kısa zamanda dilimize kazandırılır.

 

 

 

Çorbadaki Ekoloji
Mariela Kogan, Ileana Lotersztain
Resimleyen: Pablo Picyk
Türkçeleştiren: Saliha Nilüfer
Pan Yayıncılık, 48 sayfa
Çorbadaki Kimya
Silvana Fucito, Ileana Lotersztain
Resimleyen: Pablo Picyk
Türkçeleştiren: Saliha Nilüfer
Pan Yayıncılık, 48 sayfa
Show More