İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayat kurtaran matematik

“Bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak?” sorusuyla sıkça karşılaşan eğitimciler ve ebeveynler için işe yarar başvuru kaynaklarından biri Tehlikesavar Matematik Cambazları.

Yazan: Safter Korkmaz

Üzerine bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır bilmem ama en sevilmeyen ders hangisidir diye sorsalar, hemen herkes ağız birliği etmişçesine matematik der. Üstelik matematikle bir derdi olmayanlar, hatta sevenler bile bu cevabı verir, çoğunluğun iradesine boyun eğerek. Genel kabul düzeyine varmış bir yargıdır sözünü ettiğimiz, değiştirmek ne mümkün!
Üstelik nesillerdir süregelen bir fenomendir matematik korkusu, ana-babalardan çocuklara miras. Hemen her ebeveyn, baştan kabul eder matematiğin çok ama çok zor olduğunu ve çocuğunun sevmeyeceğini. Çocuğa matematik ile ilgili telkinleri hep bu “gizli” ön kabul üzerinden şekillenir. Aslında farkında olmadan çocuk ve matematik arasına mesafeyi ilk koyan onlardır.
Peki ya işi çocuğa matematiği sevdirmek, öğretmek olanlar? Bir dokun, bin ah işit derler ya, o hesap… Her birinden ayrı yakınmalar yükselir sıklıkla. Öğrencilerin ilgisizliğinden, disiplinsizliğinden, tembelliğinden dem vururlar. Oysa onlar ne güzel anlatırlar müfredatı, işlerler tüm konuları… Matematik sevmeyen öğretmenler -matematik öğretmenleri- tanıyan biri olarak, bu sızlanmalar bana teneke gürültüsü gibi gelir, alınmaca yok! Eğitimcilerin hâli pür melali ile bitiyor mu sorun? Elbette hayır. Ya müfredat, ah o milli eğitim… Emir demiri keser de çocuğa matematiği sevdiremez işte! Pedagoji, psikoloji, bilim felsefesi, çağdaş eğitim metotları bir yana ezberci, ödeve/sınava dayalı formül matematiği bir yana… Bu ikincisi milli eğitimin kurallarına uyar, çocuğu sınavlara hazırlar belki ama matematikten de olabildiğince soğutur. Dahası ülke olarak bizi, dünya matematik sıralamasında tutar en gerilere atar. Ödevi, sınavı, ezberi olmayan hatta okul disiplini bile tartışmalı(!) o küçücük Kuzey Avrupa ülkeleriyse bizden fersah fersah ileridir, ne hikmetse… Her fırsatta büyük resmi görmekle pek övünen gözlerin, buradaki resme kör olmaları ayrı bir muammadır benim için.
Bunca lakırdıdan sonra, bahsedeceğim kitabın matematik üzerine -çocuğa matematiği sevdirmek üzerine- olduğunu anlamak için kâhin olmaya gerek yok. Sean Connolly’nin yazdığı, Allan Sanders’in resimlediği kitabın ismi: Tehlikesavar Matematik Cambazları. Üstelik bir de alt başlığı var: “Genç Matematikçiler İçin 24 Heyecan Dolu Mücadele!”
Sean Connolly, çocuk ve yetişkinler için 50’den fazla kitap yazmış bir Amerikalı. Kingfisher Bilim Ansiklopedisi’nin yazarlarından biri olan Connolly, çocuk ve gençlere bilimi sevdirmeyi hedefleyen pek çok eser vermiş. Tehlikesavar Matematik Cambazları da bunlardan biri.
Kitap, ortaokul öğrencilerinin bilgi düzeyine göre hazırlanmış ve üç farklı zorluk seviyesine göre sıralanmış 24 mücadele sunuyor okuruna. Giriş yazısında, “matematik derslerinin gerçek hayatla buluştuğu yirmi dört mücadele” olarak tanımlanıyor bunlar. İspanyol zindanında sarkaca bağlı bıçağın altında yatmak ya da başcadı için görünmezlik iksiri malzemeleri almak “gerçek hayat” tanımının sınırlarını ne kadar zorlar bilemem ama çocuk okurun ilgisini çekeceği ve hayal gücünü çalıştıracağı kesin. Uzaydan denizler altına, 1700’lerden 2000’lere zaman ve mekân sınırı tanımayan, neşeli anekdotlarla zenginleştirilmiş hikâyecikler bunlar. Ve mutlu sona ulaşmak için matematiğin yardımına başvurmak zorunda kahramanımız. Kahramanımız elbette bizzat okurun kendisi…
24 mücadelenin her birinden sonra, okurun işlem yapabilmesi için boş sayfalar bırakılmış. Ardından da çözümler adım adım ve anlaşılır şekilde açıklanmış. Üstelik bu çözümler, ulaşması oldukça kolay çeşitli materyallerle yapılan basit deney anlatımlarıyla pekiştirilmiş. Bu deneyleri yaparken çocuğun eğlenmesinin yanı sıra, matematiğin kuru formüllerden oluşmadığını görmesi amaçlanmış. Soru ve çözümlerin, deney anlatımlarının dışında matematiğe dair pek çok pratik bilginin de sunulduğu esere, Allan Sanders’in çizimlerinin katkısı da büyük.
“Bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak?” sorusuyla sıkça karşılaşan eğitimciler ve ebeveynler için işe yarar başvuru kaynaklarından biri Tehlikesavar Matematik Cambazları. Matematiğin kuru formüllerden mürekkep, sıkıcı rakamlar yığını olmadığını; eğlenceli tasarımı, özenli baskısı ve dikkat çekici kapağıyla da okuruna hatırlatan bir kitap.

 

 

 

Tehlikesavar Matematik Cambazları
Sean Connolly
Resimleyen: Allan Sanders
Türkçeleştiren: İpek Güneş Çıgay
Tudem Yayınları, 256 sayfa
Show More