İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rollerin değiştiği bir gün

Tim’le Bir Gün, bir sabah uyandığında babasına annelik etmeye karar veren küçük bir kızın, gün boyu süren oyunbaz hikâyesini anlatıyor.

Yazan: Nuray Gönülşen

Hayatınıza bir çocuk girmişse hiç bitmeyen bir oyun çemberinin içinde rol almaktan kurtulamazsınız bir daha. İşte Tim’le Bir Gün, kendi hayal dünyaları içinde durmaksızın yeni oyunlar kuran ve bu oyunlar içinde illaki başrol oynamayı seven çocukların hoşlanacağı türden eğlenceli bir kitap. Kendisi de yeni nesil annelerden İngiliz
yazar/çizer Eve Coy, ailede yaşanan anne-baba rollerindeki farklılaşmayı belirginleştirirken; çocukları bu değişen aile yapısı içerisinde ailenin/hikâyenin merkezine yerleştiren eğlenceli bir oyun kurmuş. Anneliği prova eden küçük kızın babasını “Bu benim küçük oğlum Tim,” diye takdim edişinin ardından hikâyeyi ister “küçük” annenin, ister “büyük” oğulun gözünden okuyun, her iki hâlde de bu oyunun bir parçası da siz olacaksınız.
Annenin dışarıda çalıştığı bu evrende, evdeki roller baba-kız arasında yeniden pay edilerek, hayal ile gerçek arasındaki cezbedici fark kadar fantastik, keyifli, eğlenceli, mutluluk verici görünümler kazanıyor. Oyunda Tim bir aslan terbiyecisi, astronot, ünlü bir çikolatacı ya da kayıp çikolataları araştıran zeki bir dedektif olabilir fakat günün sonunda ortaya çıkan gerçek şu ki, Tim’in yapmak istediği macera dolu tek bir iş var; o da kızının babası olmak.
Babasıyla rolleri değişen küçük kız ise ebeveyn olmanın esprisini kapmış, anne rolünün hakkını veriyor. Yerinde duramayan, hep ilgi isteyen Tim’den ilgisini ve sevgisini (evcilik oynamak, kule yapmak gibi önemli işleri olduğu zamanlar hariç) esirgemeyen bir anneyle karşılaşıyoruz. Biraz dikkatsiz oğluna bilinçli bir anne edasıyla “büyüyünce istediği her şeyi yapabileceğini” söyleyerek güven aşılamaktan da geri kalmıyor.
Sevgi dolu bir baba-kız hikâyesini yerleşik cinsiyetçi ve üstenci rollerin dışında muziplikle canlandıran kitap, okumaya eşlik edecek etkinliklere de kapıyı aralıyor. Rol değişimleri üzerine kurulabilecek drama çalışmalarının yanı sıra, örneğin evdeki bir masa, astronot elbisesi tasarlamak için atölyeye dönüştürülebilir. Her çocuğun hayal dünyasıyla zenginleşecek resim çalışmalarıyla kitap yeniden tasarlanabilir. Tim’le Bir Gün sahip olduğu bu çok yönlü potansiyeliyle çocukları ve yetişkinleri farklı yönlerden cezbederek kitaplıklardaki yerini alacağa benziyor.

 

 

 

Tim’le Bir Gün
Eve Coy
Türkçeleştiren: Nil Tuna
Final Kültür Sanat Yayınları,
32 sayfa
Show More