İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yutulanlar ama yenilmeyenler…

Kurtlar, niye geceleri ay ışığına karşı uluyup dururlar?

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Her ikisi de Caldecott ödüllü, yazar Mac Barnett ve çizer Jon Klassen’in buluştuğu bu kitapta hikâye, kendini kurdun midesinde bulan bir farenin orada bir ördekle karşılaşmasıyla başlıyor.
Ördek de önceden fare gibi kurt tarafından mideye indirilmiş ve kurdun içinde yaşamaya başlamış. Kurdun midesini kendi evi olarak benimseyen ördek “Dışarıdayken korku içinde yaşıyordum. Kurtlar beni yutacak diye… Buradayken böyle bir korkum yok,” diye açıklamış fareye. Farenin ve ördeğin yemek yiyip dans ederek kurdun midesini ağrıttıkları bir akşam işler bambaşka bir hâl almış. Ağrıdan uluyan kurdu fark eden bir avcı, başlarına dert olmuş. Kurt kaçarken fare, “Yuvamızı koruyacağız,” demiş ve öyle de olmuş:“HÜCUUUUUM!” Sonunda avcıya karşı ördekle fare zafer kazanmışlar. Kahramanlarımızdan özür dileyen kurt, “Sizin için ne yapabilirim,” diye sormuş. Onlar da kurdu, geceleri ay ışığına karşı ulutacak bir istekte bulunmuşlar.
Dili çok rahat, kendine doğru güçlü bir çekim yaratan bu hikâyenin, bir de insanın aklını kurcalayan tarafı var. Başka bir okuma ile metnin izleği şaşabilir diye düşünüyorum. Kitap, kendini yutan sistemi mücadele etmeye yeğ tutan; mideye indirildiği yeri güvenli alanı, evi bilen, gerektiği yerde de kurttan çok kurdu koruyan ve onun için kendini avcının önüne atabilen tavrı olumlayan bir mesajı iletme riskini de taşımakta.
Jon Klassen, Kurt, Ördek ve Fare kitabı için hazırladığı illüstrasyonlarda seçimini çokça kullandığı toprak tonlarından yana yapmış. Yoğun kullanımda boğucu ve çizimlemeleri yutucu olma riski taşıyan bu koyu renk skalası, John Klassen’in ellerinde bereketli bir toprağa dönüşmüş. Kullanılan renkler her ne kadar birbirine yakın tonlarda olsa da her bir formun birbirinden farklı dokuya sahip olması ve çeşitli tekniklerle resimlendirilmesi çizimleri dinamik kılmış. Figürler ve mekân genelde kütlesel şekilde ışıklandırıldığı için başarılı bir şekilde ön plana çıkmışlar. Figürlerin cana yakın ve sıcakkanlı surat ifadelerine sahip olmaları ise okuyucuda sempati uyandırmakta ve resimlerle arkadaşça bir diyalog gerçekleşmesini sağlamakta.

 

 

 

Kurt, Ördek ve Fare
Mac Barnett
Resimleyen: Jon Klassen
Türkçeleştiren: Fatih Erdoğan
Mavibulut Yayınları, 40 sayfa
Show More