İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Anlaşalım: Tembelhayvan tembel değildir.

Ötekileştirmeye ne kadar karşı dursak da empatinin gittikçe azaldığı bir çağda yaşıyoruz.

Yazan: Burcu Arman

Önyargı; bir yere kadar insanın kendini koruma içgüdüsüyle hareket etmesini sağlayan bakış açısı. Ama bir yere kadar… Yargılamaya geçen o ince çizgi, alışkanlıklar devreye girdiğinde insanı toplum dışına, topluluk dışına itmeye ne kadar da hazırdır. Az konuşuyorsa içe kapanık değil küstah olmalı elbette, çok konuşuyorsa dışa açık değil gereksiz samimi olabilir. Sakin ve yavaş görünüyorsa tembel olmalı, başka ne olabilir ki? Bu nasıl baktığımızla, neyi görmek istediğimizle doğru orantılı değil midir? Bir de başka açıdan bakalım; karşımızdakini istediğimiz kalıba sokma sevdamızı hatırlayalım. Evet, insanlar böyledir. Dile getireni de getirmeyeni de. Toplulukları oluşturan damarlar bunlar değil mi? Benzerlikler, aynı düşünceler, aynı bakışlar, benzer tarzlar. Ötekileştirmeye ne kadar karşı dursak da empatinin gittikçe azaldığı bir çağda yaşıyoruz.
Gelelim tembelhayvanlara. Evet, gerçekten garip hayvanlardır. Hatta hayvanların dünyasına göre bile gariptirler. Aşırı yavaş hareket ederler. Günde 20 saat uyuyabilirler, yaşadıkları ağaçlardan neredeyse haftada bir inerler. Yani diğer hayvanlar gibi koşup zıplamaz, uçmaz ve hatta avlanmazlar. Bu yüzden diğer hayvanlar onu soru yağmuruna tutar: “Neden bu kadar yavaşsın?”, “Neden bu kadar sessizsin?”, “Neden bu kadar sıkıcısın?” Tüm soruların cevapları belli ki tembelhayvanın umurunda bile değildir. Çünkü o öyledir, öyle olduğunu kabullenmiştir, nedeni çok da önemli değildir. Ama can alıcı soru en son gelir “Neden bu kadar tembelsin?” diye sorar Jaguar. Ah işte o soru. Diğerlerinden farklı olan, onu tam bir kalıba sokan, başkalarının gözünde nasıl göründüğünü ortaya koyan o soru. Yavaş olduğu doğrudur, sessiz ve sıkıcı olduğu da kabul edilebilir. Ve hatta uyuşuk, aylak ve keyfine düşkün olduğu da. Üşengeç olabilir, durgun, yumuşak huylu da. Ama gergin değil, huzurludur Tembelhayvan. Dahası şunu anlatmaya çalışır Jaguara: Tüm bunlar doğru ama bunlar bile onun tembel olarak algılanmasını, böyle yaftalanmasını gerektirmez. O, sadece hayattan keyif alan ve bunu yavaş yapmaktan hoşlanan biri.
Kendi yarattığımız ve kulplarına göre ayırarak yapıştırmaktan mutlu olduğumuz etiketler var ya… İşte onların olmadığı bir dünya için hep beraber: Tembelhayvanlar tembel değildir!

 

 

 

Ben Tembel Değilim
Eric Carle
Türkçeleştiren: Fatih Erdoğan
Mavibulut Yayıncılık, 32 sayfa
Show More