İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyük Evrim Devrimi…

İnsan evriminin 5 milyon yıllık doğal seçilim öyküsünün akıcı, anlaşılır, canlı biçimde işlendiği kitap, yetişkinler dâhil 9 yaş üstü herkes için bir başvuru kaynağı özelliği taşıyor.

Yazan: Nuray Gönülşen

Evrim Devrim, geçmişlerindeki saf ve temiz öğrenme arzusunun hatırasını çocuklarında, geleceğin yetişkinlerinde yaşatmak isteyenler için ideal bir kitap. 2009’da önce Londra’da, ardından aynı yıl Türkiye’de basılmış olan eser, ne yazık ki tek baskıda kalmış. Böylesi kitapların okuruyla daha fazla buluşamaması üzüntü verici…
Bilimsel bir devrim niteliğindeki Evrim Kuramı ışığında bugün ulaştığımız bilgileri aktaran resimli kitap yüz sayfaya yayılmış. Metnin içine, bol miktarda fotoğraf ve çizimin yerleştirilmiş olmasıyla yaratılan görsel zenginlik, hareketli grafik tasarımı ve kaliteli kuşe kâğıt baskısıyla ortaya çıkan sonuç çok başarılı olmuş. BBC belgesellerinin komik bıyıklı yapımcı ve sunucusu Robert Winston’ın yazdığı kitap, popüler bilim kitapları çevirmeni ODTÜ’lü kimyager ve öğretmen Hüdayi Celasun tarafından Türkçeye kazandırılmış.
Kitabın ilk bölümünde, insanlığın “Nereden geldik, nereye gidiyoruz?” gibi büyük sorulara yanıt arayışı, tarihsel bir yaklaşımla özetlenmiş. İkinci bölümde Darwin’in hayatı ve kuramının oluşumu anlatılıyor. Bu bölüm, taşıdığı tarihi ayrıntılar ve bilimsel bilgilerle çok akıcı bir ritim tutturmuş. Üçüncü bölümde genetik biliminin doğuşu ve gelişimi aktarılıyor. “Her şey genlerde” başlıklı bu bölüm, verdiği çok sayıda örnekle konu hakkında ansiklopedik düzeyde bir bilgi birikimine kapı aralıyor. Bölüm başında yer alan, Mendel ve Darwin’in varsayımsal konuşması da özellikle ilgi çekici. “Evrim iş başında” adlı dördüncü ve son bölümdeyse Darwin’in başlatıcısı olduğu ve genetik biliminin gelişimiyle ilerleyen “Evrim Devrimi” sayesinde ilk bölümde sorulan büyük sorulara dair ulaştığımız yanıtlar özetleniyor. Tüm kitaba, “Bunu Denemelisiniz” gibi başlıklarla, okurlara yönelik deney çağrıları ve hayvanların kişileştirilmesiyle oluşturulmuş, açıklayıcı, şirin, esprili notlar serpiştirilmiş. Ayrıca eserin sonuna bir sözlük ve dizin eklenmiş. Kitabı tamamladığınızda canlı türlerinin ilk bakterilerden bu yana neredeyse 4 milyar yıla yayılan hikâyesini, bunun içerisinde de insan evriminin 5 milyon yıllık doğal seçilim öyküsünü dinlemiş olacaksınız.

 

 

Evrim Devrim
Robert Winston
Türkçeleştiren: Hüdayi Celasun
Tudem Yayınları, 96 sayfa
Show More