İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İnadına evrim, inadına Darwin!

Geçtiğimiz yıl okul müfredatlarından kaldırılan Evrim Teorisi’nin babası Charles Darwin, 1001 Çiçek Kitaplar’ın yayımladığı “Bilime Yön Verenler Serisi”nde karşımıza çıkıyor.

Yazan: Nida Dinçtürk

Charles Darwin, bundan 136 yıl önce hayata gözlerini yumdu. Fakat bugün hâlâ, özellikle ülkemizde en çok tartışılan isimlerden biri. Geride bıraktığı Evrim Teorisi, insanlığa büyük bir armağan olarak algılanabilecekken dini kaynakların yaradılış destanlarıyla çeliştiği gerekçesiyle hep eleştirildi. Dünyanın önemli bir kısmı, bu tartışmaları Darwin hayattayken yaptı ve bitirdi. Çok kısa süre öncesine kadar aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede okullarda ders olarak anlatılan Evrim, geçtiğimiz yıl “tartışmalı ve anlaşılmaz” olduğu gerekçesiyle Türkiye’de müfredattan çıkarıldı. İşte tam da bu yüzden, Charles Darwin, ülkemizde özellikle hatırlanması ve inadına konuşulması gereken bir isim!
1001 Çiçek Kitaplar’ın yayımladığı “Bilime Yön Verenler Serisi”nde çıkan Charles Darwin, Darwin’i daha yakından tanımak için güzel bir fırsat. Ünlü biliminsanının yaşam öyküsünü anlatırken yaptığı araştırmaları, çıktığı yolculukları ve yayınladığı eserleri de anan kitap, tüm bu bilgileri çok net ifadelerle anlatıyor. Darwin’e dair bilinmeyen detaylara değinen Charles Darwin; onu insani yönüyle de ele alarak bu büyük biliminsanının nasıl bilimle ilgilenmeye başladığını, çalışma yöntemini, ailesi ve meslektaşlarıyla ilişkisini gözler önüne seriyor. Darwin’in hayatını adeta bir takvim üzerinden anlatan kitap, bu yöntemle, aktardığı bilgilerin kolay algılanması ve akılda kalması yönünde de okuruna yardımcı oluyor. Sarah Ridley tarafından kaleme alınan, Elif Uras Akhan tarafından Türkçeye çevrilen Charles Darwin, yer verdiği resimlerle de Darwin’e dair tarihçe niteliğinde bir kaynağa dönüşüyor. Bu arada Ridley, Charles Darwin’in bir parçası olduğu “Bilime Yön Verenler Serisi”nde, Marie Curie, Galileo Galilei, Isaac Newton, Nicolaus Copernicus gibi önemli bilim insanlarına da yakından bakıyor.
Çocukların zihinlerini bulandırabilecek tüm çevresel faktörlere rağmen bu gezegeni, bedenlerini ve varoluşlarını anlayabilmeleri; onların büyüdüklerinde nasıl bireyler olacaklarını etkileyen bir detay. Hâl böyle olunca, dünyayı döndüren kanunları bilmek kadar bunları keşfetmiş kişileri ve mücadelelerini öğrenmeleri de hayati oluyor. Charles Darwin ve “Bilime Yön Verenler Serisi”, bu misyonu yerine getiren değerli kaynaklar.

 

 

 

Charles Darwin
Sarah Ridley
Türkçeleştiren: Elif Uras Akhan
1001 Çiçek Kitaplar, 24 sayfa
Show More