İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Nisa ve Roko

Kuzey Yarımküre’nin gelmiş geçmiş en zeki, en soylu, en kara kargası!

Yazan: Ezgi Berk

8 yaşındayken ne yapıyordunuz? Peki ya şimdi 8 yaşındaki bir çocuğun günü nasıl geçiyor? Ben 8 yaşındayken, okuldan eve gelince kapıdan çantasını bırakıp koşarak sokağa çıkan, arkadaşlarıyla oynamaya giden son şanslı nesildenim sanırım. Nisa benim kadar şanslı değil. Ama Nisa kendi şansını kendi yaratan çocuklardan.

Meltem Gürle’nin yazıp Zeynep Öztalay’ın resimleriyle eşlik ettiği Roko ile Konuşmalar, 8 yaşına yaklaşan Nisa’nın, Roko’yla yaptığı keyifli sohbetlerden oluşuyor. Roko bir karga ama sıradan bir karga değil. “Sibirya’dan Ekvator’a Kuzey Yarımküre’nin gelmiş geçmiş en zeki, en soylu, en kara kargası!” Roko’yla sohbetleri sırasında Nisa’nın, bir apartmanın 12. katında yaşadığını öğreniyoruz. Binanın yakınında bir de ıhlamur ağacı olduğunu ve bahar gelince mis gibi kokusunun yayıldığını da… Kapının arkasına dayalı bisikletten de Nisa’nın pek dışarı çıkamayan bir çocuk olduğunu anlıyoruz, kim bilir o bisikletle ne zaman dolaşacak parklarda?

Nisa’nın günlük rutinine Roko dâhil olduğunda, hayat onun için daha eğlenceli hâle geliyor. Roko, genelde Nisa’nın ikindi kahvaltısı saatlerinde ziyaret ediyor onu, bazen de uyumadan önce. Çünkü bilirsiniz, insanların dünyasında her şeyin zamanı vardır.

Mesela bir gün, Roko tüyleri biraz dağılmış hâlde Nisa’yı ziyarete gittiğinde diğer kuşlarla kavga ettiğini anlatıyor, tıpkı Nisa’nın okulda zorbalığa maruz kalması gibi. Bunun üzerine sohbet eden ikiliden Nisa “Bize benzemeyeni neden sevmiyoruz?” sorusunu yöneltince Roko’nun cevabı çok tanıdık: “Çünkü dünyanın sadece bize ait olmadığını hatırlatıyor. Onun yüzüne baktığımızda, bizde olmayan bir şey görüyoruz. Sandığımız gibi mükemmel değil de eksik olduğumuzu anlayınca, kendimizi zayıf ve çaresiz hissediyoruz. Zorbalar da böyle ortaya çıkıyor. Kendilerine benzemeyeni bunun için yok etmek istiyorlar.”

Kitapta Roko’yla Nisa arasında geçen 13 farklı diyaloğun öyküsü var. Kimi zaman yer çekimi üzerine konuşuyorlar kimi zaman da aynadaki yansımalar hakkında. Nisa’nın aile albümüne bakıyorlar bir öğleden sonra, başka bir gün legolarıyla gemi yapan Nisa’yı zor sorularla bunaltıyor Roko. Renkler, dans, her şeyin başı sonu, yüzme, tatil, dünyanın hareketi ve en sonunda kendi düşlerimizde yarattığımız canavarlar hakkında konuşuyorlar.

Meltem Gürle, yetişkinlerin kendi düzenlerini dayattığı ve çocuklara pek de söz hakkı tanımadığı günümüz büyük şehir yaşamında bir odanın içinde, nefes alabilen, mutlu olabilen şanslı bir çocukla tanıştırıyor bizi. Hepimizin biraz bilmiş, bazen ukala, üzgünken sarılan arkadaşlara ihtiyacı var!

 

 

 

Roko İle Konuşmalar
Meltem Gürle
Resimleyen: Zeynep Özatalay
İletişim Yayınları, 86 sayfa
Show More