İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ben de Vanessa’nın yanındayım!

Akran zorbalığı gibi önemli bir konuyu sözsüz, sadece çizginin gücüyle anlatabilmek kolay bir iş değil. Ancak Kerascoët bu zor işin altından başarıyla kalkmış görünüyor.

Yazan:M. Banu Aksoy

Sınıfın yenisi olmak çoğu zaman zordur. Yeni ortama, ortamın adetlerine, tanıştığınız kişilere alışmak biraz zaman alır. Sonra yavaş yavaş siz de o yeni ortamın parçası olursunuz. Yeni, yerini aşina olunana bırakır.

Peki ya her şey yolunda gitmezse? Ya çok çekingen biriyseniz ve onca yenilik ve değişiklikle uğraşmak sizin için yeterince zorken, bir de zorbanın tekiyle uğraşmak zorunda kalırsanız?

Vanessa sınıfın yenisi. Belli ki biraz da çekingen. Öğretmeninin ona gösterdiği yere geçip sessizce oturuyor. Teneffüsü yalnız başına geçiriyor. Okul dağıldığında, arkadaşlarıyla gülüşüp oynayan diğer çocukların aksine, Vanessa yola yalnız koyulur. Ona kabalık eden çocuğun sözlü saldırısına da işte o zaman uğruyor.

Neyse ki Vanessa sınıfa geldiği andan itibaren onu fark eden, daha da önemlisi, zorbanın saldırısını gören bir kız çocuğu var. Gün boyu saldırıyı düşünen kız,
olaya seyirci kalmak yerine harika bir çözüm yolu buluyor.

Kerascoët imzası taşıyan Vanessa’nın Yanındayım – Bir İyiliğin Öyküsü, bir sessiz kitap. Kerascoët takma adıyla pek çok ortak işe imza atan Fransız illüstratör ve karikatür sanatçısı Marie Pommepuy ve Sébastien Cosset çifti, bu kitabı gerçek bir olaydan yola çıkarak yaratmışlar. Hikâyenin asıl kahramanı ABD’de ırkçı söylemli bir saldırıya maruz kalan Afrika kökenli bir üniversite öğrencisi olan Natasha Nkhama. Genç kadın, saldırının ardından, bir sonraki dersine öğrenci ve üniversite çalışanlarından oluşan üç yüz kişilik bir grubun koruması eşliğinde gitmiş. Vanessa’nın Yanındayım’ın özgün adı “I Walk with Vanessa”, sosyal medyada o dönemde paylaşılan #iwalkwithnatasha hashtag’ine gönderme yapıyor.

Akran zorbalığı gibi önemli bir konuyu sözsüz, sadece çizginin gücüyle anlatabilmek kolay bir iş değil. Ancak Kerascoët bu zor işin altından başarıyla kalkmış görünüyor. Kitabın sonunda ise çocuklar için “Zorbalık edilen birine nasıl yardımcı olabilirsin?” ve ebeveynler için “Çocuklarla bu öykü üzerine konuşurken kullanabileceğiniz birkaç sözcük” başlıklı iki kısa bölüm yer alıyor.

 

 

 

Vanessa’nın Yanındayım
Bir İyiliğin Öyküsü
Kerascoët
Redhouse Kidz, 32 sayfa
Show More