İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kalabalıktan uzakta

Kalabalıktan bunalan Robin yalnız kalmak istiyor. Peki, yalnız kalmak isteyen sadece o mu?

Yazan:Çağla Vera Kılıçaslan

Göl Kıyısında Bir Tatil, yazar Florence Ducatteau ve çizer Chantal Peten’in ortak çalışmasıyla bizlere ulaşan bir kitap. Daha kapağından anlaşıldığı üzere, bu tatil yöresi kesinlikle bir inziva yeri değil. Tam tersine alabildiğine curcunalı bir yer. Çünkü gölün kenarı çok kalabalık. Ana karakter ve yanındaki sınırlı sayıda yan karakterlerden oluşan kitapların yanında, böylesine kalabalık bir eser insanın hoşuna gidiyor. Peki, bu kalabalık, ailesi ile bir gölün kıyısındaki yazlık evlerine tatile giden Robin’in de hoşuna gidiyor mu acaba? Aynı gölün kıyısına yaz kampı için gelmiş çocuklar, bir otobüs dolusu turist ve göldeki yuvalarında yaşayan kunduzlar… Tek başına kalmak isteyen Robin, gölün ortasındaki ıssız adaya gitmeye karar veriyor. Bütün bu kalabalığın arasında yalnız kalmak isteyen tek kişinin Robin olup olmadığı ise hikâyenin devamında saklı.

Kitapta, insanlarla dolup taşan sayfalar kolayca zihni boğan, gözü yoran bir hâle gelebilecekken göz alıcı renklerin sadece küçük alanlarda kullanılmış olması, kuru kalemin alttaki beyaz sayfayı da okutan transparan hâli ve çizerin sayfada büyük alanlara yayılan deniz, çimenlik ve havayı fon renk ile kaplamadan sadece çizgisel küçük dokunuşlarla çözmesi, kitabın ferah kalmasını sağlamış. Figürlerin çizgi tadı da sempatik ve rahat. Yaşam dolu bir enerjisi var eserin.

Kitabın sonunda ise tam iki sayfa dolusu -cevapları eserin çizimlerinde saklı olan- sorular ve görevler bulunmakta. “Pastanın üstünde kaç mum var?”, “Kimler birbirine âşık?”, “Sence uçak neden kalkmış?”, “Kızın bikinisi ne renk?” gibi sorular çocukları resimleri incelemeye, kalabalığın arasından belirli bir şeyi seçmeye, sayı saymaya, renkleri ayırt etmeye, hayal kurmaya yönlendiriyor. Bunlar kitabın resimlerini oyun alanına dönüştüyor. Böylelikle illüstrasyonlar sadece kitabın metni ile birlikte değerlendirilebilecek bir şey olmaktan da çıkıyor. Yine de kişisel fikrim, bu soru ve oyun diyaloğunun, minik okuyucu ve bir başkası ile kendiliğinden gerçeklemesinin daha doğal ve yaratıcı olacağı yönünde.

 

 

 

Göl Kıyısında Bir Tatil
Florence Ducatteau
Resimleyen: Chantal Peten
Türkçeleştiren: Burcu Ural Kopan
Marsık Kitap, 32 sayfa
Show More