İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İçi de dışı da rengârenk bir kuş: Volante

Anne yorgun ve sinirli, abla Tessa her zaman mükemmel, küçük kardeş Paulo hiç bitmeyen bir pille çalışır gibi hep hareketli, babaysa kendi hâlinde… Volante kendini yalnız, dışlanmış hissetmekte haksız mı şimdi? Hayalci Volante’nin bu sorunun doğru cevabını bulması için önce kaçması gerekiyor.

Yazan: Emel Altay

“Ortanca çocuk olmak her zaman zordur,” derler ama aslında ne kadar şanslı olduklarını bir bilseler… Anne babaları için zaten her çocuğun yeri özeldir, bir de aynı anda hem kardeş hem de abla/ağabey olma şansları var. Yani öyle pabuçları dama falan atılmamıştır. Ama Volante ablasını en güzel ve zeki, kardeşini de en tatlı olarak görüyor. Kendisiyse anne babasının sürekli azarladığı, iş yüklediği ve görmezden geldiği bir hiç! Öyle değil elbette, Volante de bunu kalkıştığı macera sonunda anlıyor.

Volante çok renkli biri. Eflatun tütüsü, üstünde muza sırtını dönmüş maymun çizimi olan tişörtü, rengârenk uzun çorapları ve yıldızlı botları var. İçi de dışıyla bir; gökkuşağı gibi bir hayal dünyasına sahip. Üstelik uçabiliyor da. Tabii hayallerinde ama olsun, bu da az yetenek değil. Zaten ismi de İtalyanca “uçan kişi” anlamına geliyor. Volante canı sıkıldığında havalandığını hayal etmenin dışında bir de resim yapmaya bayılıyor. Hem çok yetenekli hem de üretken, resim defterini ve boyalarını hiç yanından ayırmıyor. Kelimeler yerine çizgileri ve boyaları kullanarak bir nevi resim günlüğü tutuyor aslında. Havaalanında onları anneannelerine götürecek uçağın kalkmasını beklerken de bir hayli sıkılınca önce uçmayı deniyor. Sıkıcı bankoların, bilet kuyruklarının üzerinden uçarak insanları seyrediyor. Sonra da havalanmış hâlinin, yani uçan kız Volante’nin resmini çiziyor defterine. Altında küçücük kalmış ailesinin üzerinden morlar, pembeler, yeşiller, gökkuşağı gibi tüm renkleriyle uçmak çok zevkli olsa gerek. Ama hayalci Volante aslında biraz mutsuz. Annesi onu sürekli dalıp gittiği, kardeşiyle ilgilenmediği için azarlayınca iyice emin oluyor. Evet, ailesi onu sevmiyor işte! Kusursuz ablasını seviyorlar, afacan ama çok sevimli Paulo’yu seviyorlar ama Volante’yi kimse sevmiyor. Hatta varlığını bile fark etmiyorlar! O da bu kalp kırıklığıyla bir karar alıp ailesi uçağa binmek için ayaklanmışken ters yöne doğru koşarak onlardan kaçıyor. Uçan Kız Volante’nin macerası bu kaçış ile havaalanında tanıştığı insanlarla devam ediyor. Tanıştığı herkesten çok özel hediyeler
alıyor Volante. Bu hediyeler hem şal gibi maddi şeyler hem de özlemek, kavuşmak, sevmek, mutlu olmak gibi hayata pozitif bakmayı öğreten manevi değerler… Volante küçücük yaşına rağmen bu maceradan yeni dostlar edinerek ve ailenin önemini kavrayarak çıkmayı başarıyor.

UÇMAK KOLAY, ASLOLAN SEVGİ DOLU BİR AİLE!
Yetişkinler için yazdığı kitapları ve köşe yazılarıyla da tanıdığımız Karin Karakaşlı, Uçan Kız Volante’ye havalimanını mekân olarak seçtiği bir hikâyeyle başlıyor. Volante buradaki macerasında ailenin değerini, aslında ne kadar sevildiğini ve ne çok sevdiğini anladıktan sonra artık anneannenin evine varılıyor. Burada Volante’nin ailesiyle güçlenen sevgi bağını daha net görüyoruz. Anneanne ve havalimanındaki Massimo amcanın savaş yıllarında zorluklarla dolu çocukluklarından anlattıkları anılar ise günümüzde aslında nasıl da küçük şeyleri dert etmeye eğilimli olduğumuzu göstermesi açısından değerli. Volante’nin hikâyenin başındaki ruh hâlinin ve düşüncelerinin tanıdığı kişiler ve dinlediği hikâyelerle değişime uğramasını çok iyi aktarmış Karakaşlı. Volante’nin -hayalinde- uçabilmesi ve resim yeteneğinin yanında empati gücü de hayranlık uyandırıcı ve büyüklere örnek olacak cinsten. Annesinin “sen çok özel bir çocuksun” dediği kadar var.

VOLANTE İLE TANIŞTIĞINIZA MEMNUN OLACAKSINIZ
Karin Karakaşlı’nın dili çok canlı ve doğal, kitap bir çırpıda zevkle okunuyor. Merve Atılgan’ın çizimlerine de özel olarak değinmek gerek. Hikâyenin sıcaklığının
okuyucuya geçmesinde Atılgan’ın çizimlerinin etkisi büyük. Karakterleri öyle sevimli çizmiş ki ilk anda Volante’ye, ailesine ve yeni dostlarına kanınız kaynıyor. Bu güzel işbirliği sonucunda da kitabı bitirdiğinizde, tanıştığınıza memnun olacağınız bir sürü güzel insan katılıyor hayatınıza. Hem rengârenk giyinen, çok güzel resimler çizen ve üstelik uçabilen Volante adında tatlı bir kız çocuğuyla dost olma şansını kitaplar dışında nerede bulabiliriz ki?

 

 

 

Uçan Kız Volante
Karin Karakaşlı
Resimleyen: Merve Atılgan
Günışığı Kitaplığı, 88 sayfa
Show More