İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Senin müzen nerede?

Benim Müzem sayesinde minik okuyucu, müzelerle akademik sıkıcılığı olmayan bir şekilde tanışma şansını yakalıyor.

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Pablo Picasso’nun “Bana bir müze verin, içini doldurayım.” sözüyle başlayan, Emma Lewis tarafından yazılıp çizilmiş, Opera Prima Bologna Ragazzi ödülü (2017) gibi prestijli bir ödülün de sahibi olan bu kitap, çocuklara müzeleri tanıtmakta.
Sayfalar boyunca eski çağlardan kalma testiler, okyanusun derinliklerinden çıkarılmış deniz kabukları, ilginç devasa böcekler, Monet’nin nilüferleri ve modern heykeller arasında bizi küçük bir kız eşliğinde gezintiye çıkaran eser, çocuğun en sevdiği şeylerle dolu olan kişisel müzesinde, yani odasında sonlanıyor.
Küçükken boyama kitapları yerine böyle kitaplarla haşır neşir olmak kim istemezdi ki! Benim Müzem sayesinde minik okuyucu, müzelerle
akademik sıkıcılığı olmayan bir şekilde tanışma şansını yakalıyor. Kitap, çocukları müze gezmeye teşvik ederken, bir taraftan da arkasında bulunan sorularla örneğin “Başka nelerin müzesi olabilirdi sence?” gibi bir fikir danışmayla, çocuğun hayal gücünün kapısını tıklatıyor.
Bu rengârenk kitapta müzelerdeki nesnelerin, diğer figürlerin illüstrasyonlarına göre daha fazla detaylandırılmış olması, gözün odağını sergilenen şeylere doğrultması açısından başarılı bir tercih olmuş. Eserde tercih edilen kolaj tekniği, şimdilerde çocuk kitaplarında hayli yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Ama çocuk kitabı resimlemelerinde alışık olduğumuz kolajlar hep sanatçıların kendi ürettiği imajların birleşimlerinden oluşuyorken, bu kitapta hazır imajlar da değerlendirilmiş. Eseri diğerlerinden ayıran bu unsur sayesinde de resimli
çocuk kitaplarındaki illüstrasyonların safi el emeği ile üretilmesi gerektiğinin tartışılmaz inanıcına dil çıkarılmış.
Son bir kaç senede çocuk kitaplarında sanat eserlerini, sanatçıları ve müzeleri konu edinen yeni bir alan açıldığından söz edebiliriz. Bunun nedeninin sadece minik okuyucuları gözetmek olmadığını; sanat ve müze kurumlarının sermayeyle ilişkilerini yeni sahalara da taşıyıp genişletmek durumunda olduklarını ve Türkiye’de çoğu çocuğun bu kitaplara ya da müzelere erişme imkânı olmadığı gerçeğini de aklımızın bir köşesinde tutarak, bu tür kitapların yaygınlaşmasını önemsemek ve olumlamak gerekiyor.

 

 

 

Benim Müzem
Emma Lewis
Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz, 48 sayfa

 

Show More