İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İNSAN İNSANA BENZER Mİ?

İnsanların farklılıkları üzerine yazılmış, dikkat çekici ve akılda kalan bir kitap İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey. İnsanlar hakkında her şeyi bilmek özünde imkânsız olsa da çok basit bir şeyi anlamak için güzel bir başlangıç: Hepimiz bambaşkayız!

Yazan: Gökçe Gökçeer

Dünyanın dört bir yanına dağılmış insanların her birinin farklı olması ne tuhaf! Bunun ötesinde, yan yanayken neredeyse tıpatıp aynı görünen tek yumurta ikizlerinin bile aslında bambaşka olmasına ne demeli… Hem garip hem de mucizevi! Bir çocuğun zihninde, bu durum epey karmaşık ve anlaşılmaz olarak yer edebilir. Dünya üzerindeki insan çeşitliliği hakkında, dünyayı anlamayı çalışan küçük bir çocuk için oldukça anlaşılır ve sade bir kitap ortaya çıkarmış Jaume Copons ve Guridi ikilisi.

Kitabın en güzel yanı, herkesin biricik ve bir tane olduğunu vurgularken, aslında özünde de “insan” ve benzer olduğumuzun altını çizmesi. Evet çok farklıyız; saçımız, başımız, giyimimiz, sesimiz, gülüşümüz, bakışımız, her şeyimiz farklı ama bir o kadar da aynıyız. Hepimiz acı çekiyoruz, üzülüyoruz, ağlıyoruz, seviyoruz
ve sevilmek istiyoruz. İşte tam da bu noktada, çocuklara sevginin ve hoşgörünün birleştirici gücünü hatırlatıyor yazar. Bunu hiç sıkmadan, son derece eğlenceli bir biçimde yapması, kitaba bir artı puan daha katıyor. Aslında bu bir sürpriz olmasa gerek. Kaka Hakkında Bildiğim Her Şey adlı çok satan kitabın da yazarı olan Jaume Copons, dünyadaki sayısız çocuğun favorisi olan, birkaç nesli büyüten, gelmiş geçmiş en eğlenceli programlardan Susam Sokağı’nın İspanyol versiyonunun da senaristi. Birçok televizyon programının yaratıcılığını ve senaristliğini yapan yazarın 40’tan fazla romanı yayımlanmış. Kitapları bugüne kadar 11 dile çevrilmiş. Copons’un şahane ve yüzdeki gülümsemeyi hiç eksiltmeyen metnine güç veren, hayranı olduğum Guridi’nin çizimler arasına serpiştirdiği Michael Jackson, David Bowie ve Charlie Chaplin gibi bazı popüler kültür ikonları ise tadı damakta bırakan ince dokunuşlar olarak kayıtlara geçiyor. Tabii bunu çocuklardan çok, bu önemli isimleri tanıyan, takip eden ve dünyaya kattıklarının değerini bilen yetişkinler fark edip gülümsüyordur eminim. Ne mutlu!

 

 

 

İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey
Jaume Copons
Resimleyen: Raúl Nieto Guridi
Türkçeleştiren: Mehmet Cihangir
Tekir Kitap, 32 sayfa
Show More