İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Siz, dünyanın en güzel ülkesi neresi, biliyor musunuz?

Özge Altınok Lokmanhekim, dünyanın en güzel ülkesini bulmaya çalışan bir kralın öyküsünü anlatıyor bize. Kralın bu arayışıyla beraber birçok coğrafyayı dolaşan Lokmanhekim, dünyayı kucaklayan bir rehbere imza atıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Özge Altınok Lokmanhekim’i, oğlu Kemal ile birlikte gezdiği kentleri tanıttığı rehberlerden tanıyoruz. Lokmanhekim, seyahat etmeyi ve dünyayı yakından bakarak tanımayı kutsayan gezginlerden. Gezginliğin de tıpkı kitap okumak, sağlıklı beslenmek gibi ta çocukluktan öğrenilmesinin kazanımına inananlardan. Brüksel, Roma, Londra rehberlerinin yanı sıra, ilk tren ve uçak seyahatine dair yazdığı kitaplarına şimdi, tüm dünyayı kucaklayan bir kitap ekleniyor: Dünyanın En Güzel Ülkesi abm Yayınlarından çıkan kitap, Rukiye Ulusan’ın gerçekten eğlenceli ve iştahlandırıcı resimleriyle zenginleşiyor. Ormanın kralı aslanın emekliye
ayrılıp dünyanın en güzel ülkesini görmeye karar vermesiyle başlayan kitap, orman ahalisinin sorduğu çok mantıklı bir soruyla sürüyor: Peki, dünyanın en güzel ülkesi neresi? Bu soru aslanın da kafasını kurcalayınca dünyanın dört bir yanından temsilciler, ülkelerini anlatmaları için ormana davet ediliyor. Böylece, tıpkı Nuh’un Gemisi gibi, tür tür onlarca hayvan bir gemiye doluşup krala yaşadıkları toprakları anlatmaya geliyor. Krala sunum yapan her hayvanla beraber Lokmanhekim de okurunu o ülkeye götürüyor ve hem kralı ziyaret etmeye gelen, o coğrafyanın yerlisi hayvanı tanıtıyor hem de tanıttığı ülkenin sembolik yapıları hakkında bilgi veriyor. Burada verilen bilgiler oldukça yüzeysel kalsa da kitabın hitap ettiği yaş aralığı ve verilen bilgilerin aslında sadece birer iştah açıcı olduğu düşünüldüğünde bu durum pek de dert edilmiyor.

Ormanın kralı bu kadar görüşmeye rağmen dünyanın en güzel ülkesinin hangisi olduğuna karar veremeyince, bir arkadaşını ziyaret edip onun da fikrini almaya karar veriyor. Kralın arkadaşı ise bu zor soru karşısında biraz düşünme süresi isteyip kendisine bir mektupla fikrini bildireceğini söylüyor ve Özge Altınok Lokmanhekim, bu mektubu yazma hakkını okuruna tanıyarak onu da kitabın bir parçasına dönüştürüyor.

Lokmanhekim’in dünyanın en güzel ülkesini ararken tüm coğrafyaları adımlayan rehberi, tıpkı Saramago’nun yazdığı Bilinmeyen Adanın Öyküsü gibi. “O ada” bulunana dek, orası nasıl bilinmeyen ada olacaksa “o ülke” keşfedilene dek orası da dünyanın en güzel ülkesi olabilir. Bu yüzden “o” ülkeyi bulana dek, keşfetmeye devam!

Dünyanın En Güzel Ülkesi
Özge Altınok Lokmanhekim
Resimleyen: Rukiye Ulusan
abm Yayınları, 72 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More