İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hangisi sıra dışı? Panda kucaklayıcısı olmak mı, çay tadımcılığı yapmak mı?

Dünyada kaç meslek var bilmiyorum. Hutnichenko bunlardan sadece on ikisini ele almış ancak bu bile çocukların bakış açılarını genişletmek için güzel bir başlangıç.

Yazan: M. Banu Aksoy

Büyüyünce ne olacağına karar vermek zor iştir. Yapılacak, denenebilecek birbirinden ilginç sayısız meslek vardır. Çocuklar için işin içinden çıkmak çok da zor değildir. Tek yapmaları gereken hayal kurmaktır. Hayal kurar, oyun oynar ve o meslekleri “denerler”. Önce itfaiyeci olmaya, sonra yangın helikopteri kullanmaya, ardından uluslararası uzay istasyonunda bitki yetiştirmeye karar verebilirler. Onlar hayal ettiği sürece de bu arayış devam eder.

Ne yazık ki işler gerçek hayatta bu kadar güzel ilerlemez. Şanslı olanlar hayallerinin peşinden gidip sevdikleri bir, belki birden fazla mesleğe sahip olabilirler. Ancak ülke koşullarını bir yana bırakın, daha o aşamaya gelemeden bir ebeveyn engeline çarpan da az değildir. Haydi diyelim ki sizi sonuna kadar destekleyen ebeveynleriniz oldu; bu kez her köşeden karşınıza hayal budayıcı yetişkinler çıkar. “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuyla başlayan yetişkinler, aldıkları yanıtları çoğu zaman köreltmeyi başarırlar. Onlar öğretmenlik, doktorluk, mühendislik gibi “garanti” mesleklerin savunucusudur ve onlara göre elbette her çocuk “düzgün bir iş
güç sahibi olmak için” çalışmalıdır.

Neyse ki çocukların ufkunu açacak kitaplar da var şu hayatta. Sıra Dışı Meslekler de bunlardan biri. Kitabın anlatıcısı Deniz, büyüyünce ne yapacağına henüz karar vermemiş bir çocuk. “Henüz karar vermedim ama en sıra dışı mesleklerden birini yapacağım kesin,” diyor Deniz. Çünkü Deniz’in ailesindeki herkes birbirinden ilginç bir mesleğe sahip. Babası bir paleontolog, yani fosil bilimci. Annesi ise çiçekçi. “Çiçekçilik ilk bakışta çok sıradan bir meslek gibi görünebilir,” diyor Deniz. Ama her çiçeğin “karakterini” bilmek gerektiğini söyleyerek önümüzde farklı bir kapı açıyor. Büyükbabalarından biri arıcılık, diğeri ise çay tadımcılığı yapıyor. Ablası bir veteriner ve “panda kucaklayıcı” olarak çalışıyor. Bu, dünyanın en harika mesleği olarak kabul ediliyormuş. Ne yalan söyleyeyim, ben de bir pandayı kucaklamayı çok isterdim. Diğer ablası ise bir oyuncak fabrikasında cam üfleme sanatçısı olarak çalışıyor. Kuzenlerinden biri kinolog yani köpek bilimci, diğeri ise sıcak hava balonu pilotluğu yapıyor. Deniz’in pizzacı bir amcası, mimar bir teyzesi ve gökbilimci bir dayısı ve işaret dili çevirmenliği yapan bir büyükannesi var.

Alla Hutnichenko’nun yazdığı, Yuliia Kolomoiets’in resimlediği kitabın güzel yanı meslek tanıtımlarının her yönüyle yapılıyor olması. Her meslek üç bölümde ele alınmış. Önce meslek sahibini çalıştığı ortamda gösteren ve mesleğin anlatıldığı bölüm yer alıyor. Bunu o meslekle ilgili gerekli araç gereçlerin tanıtıldığı kısım izliyor. Temel araçlar, ilave araçlar, varsa özel giysiler, hatta o meslek için gereken davranış biçimleri ve karakter özellikleri… Son bölüm ise etkinlik sayfaları olarak tanımlanabilecek kısım. Burada ya bir oyun ya bir türler kataloğu ya da tarif yer alıyor.

Dünyada kaç meslek var bilmiyorum. Hutnichenko bunlardan sadece on ikisini ele almış ancak bu bile çocukların bakış açılarını genişletmek için güzel bir başlangıç. Bir mesleğin sadece para kazanılacak bir iş değil de ekipmanları, davranış biçimleri ve yaklaşımlarıyla bir bütün olarak görülmesi gerektiği fikrini çocuklara sunuyor. Üstelik görsel tasarımı ve sunduğu etkinliklerle hem okul öncesi hem de ilkokul çağındaki çocuklarının ilgisini çekiyor.

Sıra Dışı Meslekler
Alla Hutnichenko
Resimleyen: Yuliia Kolomoiets
Türkçeleştiren: Nilay Kaya
Final Kültür Sanat Yayınları, 80 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More