İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

ÇIT! diye kırılır mı hemen hayaller?

Evan’ın bir kutu pastel boyası vardı. Fakat bir anda, kahverengi boya ÇIT! diye orta yerinden kırıldı.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Bana göre, çocukların en imrenilesi, en şahane özelliklerinden biri, çeşitli olumsuz durumları olumluya cevirebilme yetenekleri. Bazen bunun tersi de olabiliyor elbette ama yazının konusu bu değil…

Evan da birçok çocuk gibi “ÇIT” diye karşısına dikiliveren, “görece olumsuz” bir durumu, hop diye olumluya çeviriveriyor. Bir kutu pastel boyanın başına gelenlerle, kahramanımız yaratıcılığının sınırlarında gezinmeye başlıyor. Kırılmış bir kahverengi boyanın nesi güzel olabilir ki? Ah tabii ya bu durumda kırık ama iki tane kahverengi boyası oldu Evan’ın. Bu “sihirli” olayı hayranlıkla karşılayan Evan, o andan itibaren kırılan diğer boyalarıyla harikalar yaratmaya başladı. Desenler çizdi, renkleri karıştırdı, parmağıyla boyaları ezdi ve kâğıtlar üzerinde rengârenk, muazzam dünyalar yarattı. İşte bir çocuktan, yani doğuştan sanatçı genç bir ruhtan beklediğimiz tam olarak buydu.

Çocukların yaratıcılığı, istediklerini elde etmek için sonuna kadar direnmeleri, başka bir deyişle azimleri ve pek çok farklı durumdan beklenmedik sonuçlara ulaşmaları biz yetişkinlerde hayranlık uyandırır. ÇIT!, bu hayranlık uyandıran çocuksu hâllerin birine odaklanıyor ve kısacık metniyle çok şey anlatıyor. Bu da sürpriz olmuyor, çünkü çizimler çok güzel, çok güçlü ve etkileyici. Kanadalı yazar Hazel Hutchins’in metnine eşlik eden bu şahane çizimler, ödüllü Sırp çizer ve karikatürist Dušan Petričić’e ait.

Bir ebeveynin, çocuk odasına girdiğinde karşılaştığı bu tabloyu hayal edelim: Her yer boyanmış… Etrafta parçalanmış, kırılmış hatta üzerine basılmak suretiyle ezilmiş boyalar var. Silinmesi zor, yok edilmesi belki de imkânsız izler… Birilerinin hayal kırıklığı yaşadığı o incecik çizginin sınırlarında, minik birilerinin de hayalleri yeşeriyor. Dilerim lekeleri nasıl çıkaracağımıza değil, çocuklarımızın yaratıcılığının nerelere kadar uzanacağına dertleniriz. Yine dilerim ki bu kitabı 4 yaş ve üzeri çocuklar ebeveynleriyle en az bir kere okur, üzerine konuşur, boyar, boyaları kırar ve parçalarlar.

ÇIT!
Hazel Hutchins
Resimleyen: Dušan Petričić
Türkçeleştiren: Nil Gün
Kuraldışı Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More