İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dinozorsever çocuklar buraya…

Hikâyelerle bütünleşen çizimlere bakarken, başka hikâyeler kurmak da mümkün. Çocuk okur için bu resimlerle yeni maceralara atılmak çok kolay. Çünkü tüm çocuklar Tireks kadar güçlü, Diplo ve Anki gibi kahramandır.

Yazan: Fatma Taştan

Pierre Gemme’in yazdığı, Jess Pauwels’in resimlediği “Dinozor Okulu” dizisi, ilk okuma çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen bir çalışma. Çocukların okul hayatında karşılaşabilecekleri sorunları, bir grup sevimli dinozorun maceralarıyla dile getiren dizi kitaplarının isimleriyse şöyle: Stega’nın Doğum Günü, Kahraman Diplo, Anki Sudan Korkuyor ve Trise Kimi Seviyor?

Kitaplarda dinozor Anki’nin sudan korkması, arkadaşlarının Diplo’nun boyuyla dalga geçmesi, Para’nın en yakın arkadaşını kıskanması ve doğum günü çocuğu Stega’nın en mutlu
gününde yaşadıkları, rengârenk çizimlerle anlatılıyor. Ve elbette, her öyküde, Dinozor Okulu’nun öğretmeni Bayan Pterodaktil de yer buluyor kendine.

Ancak dizinin, özgünlük ve yaratıcılık açısından sıkıntılar yaşadığını düşünüyorum. Dinozorlar dünyasının renkli ve sevimli kahramanlarının, çocuklar tarafından çok sevileceğine şüphem yok. Dizinin, bu avantajı, daha özgün kurgular ve farklı dinozor karakterlerle zenginleştirmiş olmasını dilerdim.

Öte yandan, Dinozor Okulu’nda yaşanılan sorunlar karşısında, Bayan Pterodaktil ile çizilen eğitimci tiplemesi de beni biraz rahatsız etti. Öğretmenin, sorunlara yaklaşımı çözücü ve yönlendirici olmaktan uzak gibi. Daha çok otorite kurma ve ceza hatırlatmalarıyla ilerliyor diyalogları. Örneğin, Kahraman Diplo öyküsünde geçen iki diyaloğa bakalım: “‘Bu kadar yeter!’diye bağırdı Bayan Pterodaktil. ‘Böyle devam ederseniz yıl sonu yanardağ yürüyüşünü iptal edeceğim!’”

“Hemen aşağıya in! Yoksa ben gelip indiririm ve cezalandırılırsın.”

Bir başka örnek Anki Sudan Korkuyor kitabından gelsin. Emniyet sarmaşığına bağlanmak istemeyen öğrencisi ile ilgili çözümü şöyle Bayan Pterodaktil’in: “Öğretmenin onu zorla oturması gerekti.”

Bir eğitimci olarak, bu karakterin bahsettiğim sorunlarla tanımlanmış olması üzerine uzun uzun konuşmak istesem de Jess Pauwels’in resimlerinin güzelliği beni durduruyor. Hikâyelerle bütünleşen bu çizimlere bakarken, başka hikâyeler kurmak da mümkün. Çocuk okur için bu resimlerle yeni maceralara atılmak çok kolay. Çünkü tüm çocuklar Tireks kadar güçlü, Diplo ve Anki gibi kahramandır.

Dinozor Okulu
Kahraman Diplo, Anki Sudan Korkuyor,
Trise Kimi Seviyor, Stega’nın Doğum Günü
Pierre Gemme • Resimleyen: Jess Pauwels
Türkçeleştiren: Esra Okutan
Hep Kitap, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More