İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Neler oluyor neler!

Türkiye’den ve Dünya’dan Haberler

Hazırlayan: Ceyhan Usanmaz

Kobe Bryant’tan peş peşe kitaplar

NBA’in Los Angeles Lakers takımında oynadığı yirmi senede, beş şampiyonluk yaşayarak efsane hâline gelen Amerikalı basketbolcu Kobe Bryant, 2016 yılında emekliye ayrılmıştı. Böylesi başarılı bir kariyerin ardından emeklilik günlerinde ne yapacağı her daim merak uyandıran ünlü basketbolcu, edebiyat dünyasına sağlam bir adım atmış gibi görünüyor! Bu yılın Mart ayında The Wizenard Series: Training Camp isimli, merkezinde basketbolcu beş gencin hikâyesinin yer aldığı bir kitapla karşımıza çıkmıştı Kobe Bryant. Geçtiğimiz ay içinde de yepyeni bir kitap daha yayımladı. Legacy and the Queen isimli yeni kitapta bu sefer, fantastik bir tenis turnuvası söz konusu.
Görünen o ki, insanın içindeki güce, takım ruhuna, potansiyele, başarma azmine vurgu yapan hikâyeleri tercih ediyor hep Kobe Bryant. Önümüzdeki Kasım ayı ortasında yayımlanması planlanan yeni kitabı Epoca: The Tree of Ecrof ’ta da benzer bir tema işleyecekmiş. Bu arada Kobe Bryant, her üç kitabın da tematik yapısını belirleyen isim; hikâyeleri ise ödüllü yazarlar (Wesley King, Annie Matthew, Ivy Claire) kaleme almış.

İthaki Çocuk’un ilk kitapları

Uzun zamandır özellikle bilimkurgu, korku, fantastik edebiyat odaklı yayın anlayışıyla Türkçede bu alandaki önemli bir boşluğu dolduran İthaki Yayınları, Eylül ayıyla birlikte yeni bir “marka” oluşturduğunu açıkladı: İthaki Çocuk. Aslında geçtiğimiz yıllar içerisinde birçok çocuk kitabı yayımlamıştı İthaki, ama anlaşılan, İthaki Çocuk adı altında daha planlı ve çok daha geniş kapsamlı bir yayın programı bekliyor bizleri. İthaki Çocuk’un ilk kitapları, raflardaki yerini aldı bile: Roshani Chokshi’den Aru Shah ve Zamanın Sonu, Pınar Göçer’den Kapadokya Perileri, Nehir Yarar’dan Esrarengiz Saat ve Samed Behrengi’den Küçük Kara Balık.

Hippo Kitap’tan merhaba!

Çocuk edebiyatına yepyeni bir yayınevi katıldı. Aras Yayıncılık tarafından geliştirilen bir yayıncılık girişimi olan Hippo Kitap’ın ilk kitapları yayımlandı bile. Yayın anlayışlarını şöyle özetlemişler: “Çocuk edebiyatına bakış açımız, çocuğa bakış açımızla iç içe. Çocukların geleceğin teminatı olduğu klişesini bir kenara bırakıp çocukların şimdi, tam da çocuk olarak var oluşlarını önemsiyoruz. Bu nedenle çocuklara üstten bakmayan, onlara bir şeyler öğretme çabası içine girmeyen, didaktik olmayan, edebi değeri yüksek, alt metinleri zengin kitapları çocuklarla buluşturmak üzere yola çıktık. Toplumsal meselelere değinen, gözümüzün önündeki çocuk işçiliği, yoksulluk, göçmenlik, ailesi tarafından bakılamayan çocuklar, varoluşsal soruların cevaplarını arayan meraklı çocuklar gibi konuların işlendiği, aynı zamanda dostluk ve sevginin yol göstericiliğinde, okula başlama, büyüme sancıları gibi kaygılara değinen kitaplar önceliğimiz. Bunun yanı sıra farklı bakış açıları sunan, duyguların çeşitliliğini hatırlatan, çocukları oyuna davet eden, eğlenceden taviz vermeyen, resimleriyle sanatın kapılarını açan 3-8 ve 8-12 yaş arası çocuklar için özenle hazırlanmış kitaplarıyla Hippo Kitap karşınızda!”

A’dan Z’ye Metallica…

Heavy metal müzikten söz ediyorsak, Metallica grubunu da oraya bir şekilde dahil etmemiz gerekiyor, olmazsa olmaz! Son zamanlarda ismini eskisi kadar sık duymuyorduk maalesef ama şimdi Metallica’yı tanımak ve tanıtmak için, yakın bir zaman içinde elimize harika bir kitap geçecek gibi görünüyor. Metallica’nın Howie Abrams ile birlikte kaleme aldığı The ABCs of Metallica isimli çocuk kitabının, 26 Kasım itibariyle satışa çıkacağı açıklandı. Adından da az çok anlaşılabileceği gibi kitapta, A’dan Z’ye maddeler hâlinde grubun tarihi anlatılıyor. Michael “Kaves” McLeer’in illüstrasyonlarının eşliğinde, grubun ilk tohumlarının atıldığı garaj günlerinden dünya çapında milyonlar satan albümlerine dek… Alfabetik bir tarihçe.
Heavy metal’cilerin, rock gruplarının toplumsal meselelere olan hassasiyeti bilinir. Kimi zaman şarkı sözleriyle dikkat çekerler sorunlara, kimi zaman da verdikleri yardım konserleriyle çözüme ilişkin somut adımlar atarlar. The ABCs of Metallica kitabı da bu geleneği devam ettiriyor. Kitaptan elde edilecek gelirin önemli bir kısmının, açlıkla mücadele eden All Within My Hands vakfına bağışlanacağı açıklandı çünkü.

Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2019 kazananları belli oldu!

2011’den beri geleneksel olarak düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2019 sonuçları açıklandı.
Bu yıl “yalan” temalı öykülerin kabul edildiği yarışmada 3 genç
öykücünün eseri ödüle değer gördü: Mersin’den “Çok ‘Çok…’” öyküsüyle Ayşe Ezgi Döm (8. sınıf), Ankara’dan “Ortalık Karıştı” öyküsüyle Batu Özdemir (7. sınıf) ve İstanbul’dan “Amca” öyküsüyle Elif Osmanağaoğlu (7. sınıf). Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2020 yılı temasının da şimdiden belli olduğunu hatırlatalım. “Özgürlük” temalı öykülerin kabul edileceği 2020 yılı yarışmasına son katılım tarihi ise 20 Mayıs.
(Ayrıntılı bilgi için: gunisigikitapligi.com)

Show More