İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Renklerine rağmen sevebilir misin?

Koşulsuz şartsız sevmenin ne demek olduğunun herkes tarafından anlaşıldığı bir geleceğe…

Yazan: Burcu Arman

Yetişkinler, çocukların ilerideki kişilikleri üzerine etkilerini fark etmeye başladıklarından ya da belki de kendi yetiştirilme şekillerinin, şu anki kişiliklerine nasıl dokunduğunu anladıklarından beri bir şeyler değişmeye başladı. Örneğin, artık aile toplaşmalarında “Anneni mi daha çok seviyorsun, babanı mı?” gibi hem çocuğu hem de aileyi zor durumda bırakacak münasebetsiz sorular, en azından şu anki nesil için söz konusu bile değil. Hayata karşılaştırmalı edebiyat gibi baktığımız sürece birilerinin kendini diğerlerinden üstün görmesi işten bile değil. Tamam çocuklara artık ebeveyninden hangisini daha fazla sevdiğini sormuyoruz. Peki bu yeterli mi?

Yani kendilerini kimseyle karşılaştırmamaları için? Birinin rengi yüzünden, diğerinin cinsiyeti yüzünden yani “farklılıkları” ndan ötürü, diğerlerinin ondan üstün olduğunu düşündüğü
bir dünyada yaşarken mi? Ben umutlu olmak istiyorum. En azından, En Çok Hangimizi Seviyorsun? gibi kitapların yazıldığı bir dünyada yaşıyoruz artık.

Sam McBratney ve Anita Jeram, üç ayı yavrusunun ebeveyni üzerinden bize nerede yanlış yaptığımızı hatırlatıyor. Elbette tüm çocukları eşit sever anne baba. Peki ya çocuklar? Onlar da böyle mi düşünür? İki erkeğin arasındaki kız, farklı olduğu için az sevildiğinden endişe edebilir; en küçük sadece en küçük olduğu için veya kürkünün rengi diğerlerinden değişik olduğu için… Bir aile içinde bile her birey kendine has özellikler taşırken, her birinin farklılıklarıyla “en çok” sevilen olabileceği fikrini çocuklara aşılamak harika bir şey!

Onlar dünyanın en muhteşem yavruları ve neden sevildiklerini anlamaya çalışıyorlar. Neden sevilmedikleri konusunda endişelerini ortaya çıkartırken, her ebeveynin yapması gerekeni yapan anne ve babaları sayesinde gerçekten sevginin ne olduğunu anlıyorlar. Koşulsuz, şartsız, renksiz, yaşsız, karşılıksız… Dünyada en ama en çok ihtiyaç duyduğumuz şey de bu değil mi? Bunu hissetmek, buna inanmak ve herkesin bunu yapabildiği bir gelecekte yaşamak… Belki de bu kitaplar sayesinde!

En Çok Hangimizi Seviyorsun?
Sam McBratney
Resimleyen: Anita Jeram
Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More