İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hepimizin hikâyesi

“Endişelenmeye gerek yok. Ben bir taşım, bu da benim yuvarlanışım. Her taş nasıl yuvarlanıyorsa öyle işte…”

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Nesin Yayınları etiketiyle yayımlanan, Marianna Coppo imzalı Petra, bir yuvarlanma hikâyesi. Kendini kocaman, güçlü ve görkemli bir dağ zanneden küçük çakıl taşı Petra’nın ve aynı zamanda hepimizin hikâyesi.

Petra’nın yolculuğu bulunduğu yerde, kendini kocaman bir dağ olarak hayal ederken yanına bir ağaç dalının düşüvermesiyle başlıyor. Ağaç dalının peşi sıra gelen bir köpek, dalı değil de Petra’yı ağzına alıp gidiyor. İşte bu noktadan itibaren artık önceden durduğu yerde bulunmayan Petra’yı, hayat maceradan maceraya taşıyor. Kah kendini kuş yuvasında bir yumurta olarak buluyor küçük çakıl taşı kah yuvadan düştüğü su birikintisinde bir adacık…. Petra neyse o, ama hep de bir başka şey. Petra’nın kim olduğu, hayatın getirdiklerine, onun kendine bakışına ve başkalarının Petra’ya bakışına göre değişiyor. Hayat devam ettikçe hepimiz gibi Petra da yuvarlanmaya devam ediyor. Petra’nın yolculuğu hiç bitmeyecek bir yolculuk.

Coppo, hikâyesiyle kim olduğumuzun muğlak sınırlarını önümüze koyuyor. Hayatın getirdikleriyle yol almanın, değişimin, alışık olduğumuzdan başka şekillerde var olabilmenin mümkün olduğunu bize hatırlatıyor.

Sanatçının metni kadar çizgileri de sade ve güçlü. İllüstrasyonların detaysızlığı, geniş arka planların beyaz bırakılması, Petra’nın hikâyesini ferah tutmuş. Daha yoğun çizimler ve dışarıdaki dünyanın ayrıntılı bir tasviri anlatıyı sınırlandırıp biraz da korkutucu kılabilirmiş. Petra, oldukça yalın bir biçimde resmedilmiş. Küçük çakıl taşının yüzü iki yuvarlak göz, bir çizgi burun ve bir çizgi de ağızdan ibaret. Ancak buna rağmen kendinden eminliğini, şaşkınlığını, kafa karışıklığını ve yuvarlanmayı kabul edişini yüzünden okuyabiliyoruz. Coppo’nun güçlü kalemi minik el hareketleriyle farklı duygular yaratırken bizi de Petra’nın duygularına ortak edecek bir doğallık yakalamış.

Petra
Marianna Coppo
Türkçeleştiren: Esin Pervane
Nesin Yayınları, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More