İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kitabına sahip çık!

Kitabın kahramanları yeşil tembel hayvan ve kırmızı tilkinin sayfalar boyunca süren amansız mücadelesi, okuru / izleyiciyi güldürmeyi amaçlayan bir kısa film gibi.

Yazan: M. Banu Aksoy

Tembelhayvan olmak hayli zor olmalı. Dile kolay, dünyanın en yavaş yaratığı… Bir işi yapmaya karar verip harekete geçene kadar olabilecek olayları bir düşünsenize. Tabii harekete geçebilmesi için önce uykudan uyanması lazım. Zira günde on sekiz saati bulabilen bir uykudan uyanıp da aklını toparlayabilmek de bir iş. Harekete geçmek demişken, bir dakikada hepi topu yarım metrecik ilerleyebilen biri için işler pek de kolay değil.

Gelelim Lento’ya. Lento da bir tembel hayvan ve varlığının tüm gereklerini yerine getiriyor. Lento’nun bize anlatmaya hayli hevesli olduğu bir kitap, kitabınsa inanılmaz bir hikâyesi var. Ama önce biraz uyuması lazım! Lento tam birazcık kestirecekken Tilki çıkageliyor. Bir tilkiden beklenecek tüm kıvraklıkla, tüm kurnazlıkla, tüm coşkuyla Lento’nun kitabının orta yerine dalıveriyor. Tabiri caizse Tilki, Lento’dan rol çalıyor. Lento’da uyku muyku
kalmıyor elbette. Tilki’nin tüm numaralarının karşısında dimdik (evet, bir tembel hayvan için epey zorlu bir süreç) ayakta duruyor ve kitabını sonuna kadar savunuyor. Lento’nun kitabını Tilki’ye kaptırmaya hiç niyeti yok.
Ben Sanders’ın yazıp resimlediği ve Hippo Kitap etiketiyle yayımlanan Benim Kitabım (Senin Değil), “Lento & Tilki” serisinin dilimize çevrilmiş ilk kitabı. Kitabın kahramanları yeşil tembel hayvan ve kırmızı tilkinin sayfalar boyunca süren amansız mücadelesi, okuru/izleyiciyi güldürmeyi amaçlayan bir kısa film gibi. Sanki bir film setinde kamera arkasında duruyor ve oyuncuların performansını izliyoruz. Hem yönetmen koltuğunu hem başrolü kendine ayırmış olan Lento’nun karşısında dişli bir rakip var. Sonsuz fonda, figürlerin öne çıktığı sahnelerde kullanılan temiz çizgiler, kısıtlı sayıda tutulan kontrast renk seçimleriyle resimler küçük yaştaki okurların kolaylıkla benimseyeceği türden. Espriler yer yer klişeleşse de kurgulanan sahnelerle çocukların eğlenerek okuyacakları, okutacakları ve bakacakları bir kitap ortaya çıkmış. Ne var ki ben kendi adıma, okur okumaz aklıma gelen iki çiftin, Lane Smith’in Bu Bir Kitap’taki maymun ile eşeğinin ve Mo Willems’in “Piggie & Elephant” ikilisinin sıcaklığını ve doğallığını Lento ve Tilki’de yakalayamadım.

Benim Kitabım (Senin Değil)
Ben Sanders
Türkçeleştiren: Lora Sarı
Hippo Kitap, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More