İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mimariye giriş…

Kitapta mimarlık tarihine ismini yazdırmış mimarlar ve eserleri, mimariyle birleşen ünlü tasarımlar ile modern mimaride kullanılan temel ögeler ve terimlere dair bilgilere yer veriliyor.

Yazan: Sanem Erdem

Kiralık daire aramak çok zor bir iş. Hele tasarıma azıcık bile ilgisi olan kişi için Frankenstein’ın canavarı gibi her odası ayrı hava çalan, bilinçsiz müdahalelerle özgünlüğünü kaybetmiş evler görmek yorucu olabiliyor. Aradığım evin “akarı kokarı”nın olmaması, mevcut koşullarda estetik kaygılardan önce gelse bile, ölüm döşeğinde duvar kağıdından şikâyet eden Oscar Wilde’ı anlayabiliyorum anlamasına da mimari ve tasarıma dair pek bilgim olmadığı için “anlıyorum ama konuşamıyorum” düzeyinde kalıyorum.
İllüstratör ve grafik tasarımcı Eduard Altarriba ile mimar ve akademisyen Berta Bardí I Milà işbirliğiyle hazırlanan ve ülkemizde Remzi Kitabevi tarafından yayımlanan Mimariyi Keşfedelim, bu süreçte okuyup incelemekten hoşlandığım bir başvuru kaynağı oldu benim için. Gerek içinde yaşadığımız evler olsun gerekse dışarıda gördüğümüz, çeşitli amaçlarla farklı zamanlarda yapılmış binalar, tarihi eser niteliğindeki yapılardaki ortak dille ilgili kısacık da olsa fikir edinmek için birebir. Piramitlerden başlayıp günümüzün, hatta geleceğin yapılarına kadar giden bir çizgide ilerleyen kitapta, mimarlık tarihine ismini yazdırmış mimarlar ve eserleri, mimariyle birleşen ünlü tasarımlar ile modern mimaride kullanılan temel ögeler ve terimlere dair bilgilere yer veriliyor. 48 sayfalık bir kitap olduğu için burada belli başlı isimler, akımlar ve yapılar ağırlıkta; ancak çeşitlilik adına farklı kültür ve coğrafyalara, kadın mimarlara da kısaca değinilmiş. Mimarların nasıl çalıştığını anlatan kısım, özellikle bu mesleğe ilgi duyan küçük okurlara fikir verecektir.
Sade ancak açıklayıcı detaylar barındıran çizimleri ve mimariye dair temel bilgileri anlaşılır bir dille aktarışıyla daha genç okurlara yönelik bir kitap bu. Fakat bu alana ilgi duyup bilgi edinmek isteyen yetişkin okurlar da başlangıç için bu kitaptan faydalanacaktır.
Bu tür başvuru kitaplarında en önemli unsur çeviridir, bu bakımdan kitabın, amaca ve hedef okura uygun olarak başarıyla Türkçeleştirildiğini söyleyebilirim.

Mimariyi Keşfedelim
Berta Bardí I Milà
Resimleyen: Eduard Altarriba
Türkçeleştiren: Fatma Öcal Al
Remzi Kitabevi, 48 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More