İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mutluluk yolcuları kalmasın

Çocuk düne dönmek istiyor; hayal kurmakla yetinmeyip bilimsel bir zemine oturtmaya çalışıyor üstelik. Işık hızıyla dünya çevresini yedi buçuk kez turlamaktan, zaman makinesi yapmaktan, hipersonik roketlerden, solucan deliklerinden dem vuruyor.

Yazan: Adnan Saracoğlu

Gözümüzü düne ya da yarına dikmemizi isteyenlerin, bugünün yüreğine indirdiklerini düşünebiliriz. Günü kötürüm ettiklerini, anı sakatladıklarını, saklanmak için de geleni geçeni düne yarına sepetlediklerini…

Oysa bilinç tam olarak şimdide, şu andadır. Hayallerin, rüyaların, mutlu dakikaların geçmişle, yakın ya da uzak gelecekle ilgisi olamaz. Zihnimizde üryan üryan bekleyen zamana, anlam elbiseleri biçen, onu güler yüzlü ya da çatık kaşlı tasarlayan şimdiki zihnimizdir.

Çocuk da kimilerinin zırvaladığı gibi gelecek değil, şu andır. Bizi sorumlu, uyanık, diri, umutlu ve hayat dolu kılan trilyonlarca an, çocukla eşitlenir.

İllüstratörler arasında özel bir yere koyduğum ve sayfayı yıllanmış, yıpranmış toprak kaplara benzetircesine güzel güzel çatlatan Alison Jay, müthiş görsel diline sözcüklerini ekleyip dört başı mamur çocuksu bir hikâye anlatıyor. Daha ilk sayfada nereye bakacağımıza, hikâyeyi nereden başlatıp nereye akıtacağımıza karar vermeye çalışıyoruz. Dün dolu dolu geçirilmiş, sağlamasını yapmak çok kolay: Limonata ırmaklarında kuğulu rafting, dinozorlu gezinti, canlı hayvanlı atlı karınca, dağ kadar heybetli dondurma külahı, meyve ve şekerleme yağmuru, köpekle roket çılgınlığı, çikolatadan köprüler ve daha neler neler.

Çocuk düne dönmek istiyor; hayal kurmakla yetinmeyip bilimsel bir zemine oturtmaya çalışıyor üstelik. Işık hızıyla dünya çevresini yedi buçuk kez turlamaktan, zaman makinesi yapmaktan, hipersonik roketlerden, solucan deliklerinden dem vuruyor.

Bu çabalar boşuna değilse de belki biraz dolambaçlı, yorucu… Çocuk canlı zaman makinesine başvuruyor. Dedesi, anlarını damıtan hünerli bir kimyager belli ki. Torununu zaman yolculuğuna çıkarmakla kalmıyor, bilincine dirilik ve olgunluk kazandırıyor. On bin kuş şahlanışı, kuzey ışıkları, Venedik safası, dost meclisi şenlikleri sakin ihtiyarın “dünlerinde” sakladığı kimi hazineler. Düne takılıp kalan ile günlerini dolu dolu yaşayıp güzel dünlerini çoğaltan arasındaki hesap gayet basit; Einsteincı kuramlara, teorilere gerek kalmıyor.

Uydurulmuş ilkçağ, ortaçağ, yeniçağ gibi dün, bugün ve yarın da gereğinden fazla anlamla dolup sağa sola caka satıyor. Vaktin çocuğu olansa mutluluğu ve boyun eğmezliğiyle geçiyor hepsinin arasından.

Mutluluğu Arıyorum
Alison Jay
Türkçeleştiren: Cumhur Mısırlıoğlu
Ren Kitap, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More