İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Peki ama HAYIR!

Ufacık tefecik, dünya tatlısı şövalye Ned, yaşadığı şatoda önemli bir şeye dikkat çekiyor: Kullandığımız dilin sadece kelimelerden ibaret bir dünya yaratmadığına… Ağzımızdan çıkan kelimeler bizi biz yapıyor, üzerimize etiket gibi yapışıyor, beklentileri belirliyor ve davranışları şekillendiriyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Minik Ned, herkese ve her söylenene “peki” diyen, nazik bir şövalye. Kasabadaki herkes onu seviyor. Ee, nasıl sevmesinler ki! O, her söyleneni yapıyor. Bulaşık mı yıkanacak, peki! Odun mu taşınacak, peki! Lahana mı toplanacak, peki! Her şeyi eksiksiz yapan bu şahane mini şövalye, geceleri kasabayı korkuya boğan ejderha geldiğinde de yine söz dinliyor. Hemen içeri girmesi mi gerekiyor, peki! Korkunç ejderha herkesi korkudan titretirken, Ned’de durum farklı. O merakla ejderhayı izliyor penceresinden.
Hissedince onun da kendi gibi yalnız olduğunu, işte işler bu noktada değişmeye başlıyor ve tabii tatlı bir dostluk da cabası…
“Hayır!” Diyen Şövalye, bir çocuğun büyüme evresinde kendini keşfedip bireyselleşmeye başlama öyküsü olarak okunabilir. Ebeveynlerin yörüngesinde, onların her dediğini yapan ve övgü ala ala bir nevi robotlaşan küçücük çocuklar, neyse ki bir süre sonra “hayır!” demeyi de öğreniyor. Bu yetişkinlerin pek hoşuna gitmiyor, şüphesiz. Ama iyi ki “hayır” diyorlar, çünkü ileride bu kelimeyi gerektiği yerde kullanabilmeleri açısından bir nevi ön çalışma bu… Bunun ötesinde, kitap bana şunu da düşündürttü: İnsan kullandığı dille var oluyor. Çocuklukta temelleri atılıyor ve yetişkinlikte kelimeleriniz sadece sizi değil, karşınızdakilerin size olan tavırlarını da belirliyor. Bilgi Çocuk Yayınlarından çıkan resimli kitabın yazarı, birçok çocuk kitabında imzası olan Lucy Rowland.
Bildiğim kadarıyla henüz Türkçe yayımlanmayan The Little Red Reading Hood, çok sevdiğim kitaplardan. Yazarın Türkçeye çevrilen bir diğer kitabının kahramanı ise yine bir ejderha. Sanırım ejderhaları pek seviyor Rowland. “Hayır!” Diyen Şövalye’nin çizimleri ise, Türkiye’de özellikle Kayıp Köpek Üzüm, Şapkasız Girilmez ve Mamut YıkamaRehberi’yle zihinlerde iz bırakan Kate Hindley’e ait.
Son derece eğlenceli ve sevimli bulduğum bu kitabı dilerim bütün çocuklar okur. Özellikle de her şeye “peki” diyenler.

“Hayır!” Diyen Şövalye
Lucy Rowland
Resimleyen: Kate Hindley
Türkçeleştiren: Yasemin Yener
Bilgi Çocuk Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More