İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mimi, küçücük ya da kocaman

Tüm sosyal çevrelerinin en küçüğü, en kısası, en zayıfı olmak çocuklar için gerçekten çok zor bir durum.

Yazan: Hazal Baydur

Daha önce birçok çocuk kitabına, çizimleriyle hayat veren Qin Leng, kaleme aldığı ilk kitabı Çok Küçüğüm’de hem evin hem de okulun en küçüğü olduğu için sitem eden Mimi’nin hikâyesini anlatıyor.
Tüm sosyal çevrelerinin en küçüğü, en kısası, en zayıfı olmak çocuklar için gerçekten çok zor bir durum. Kitapta hikâyeyi Mimi’nin ağzından duymak, küçük olmayı onun örnekleriyle dinlemek Mimi’yle bir duygudaşlık kurmamıza sağlıyor. Mimi’nin kitap boyu süren serzenişlerine, arkadaşlarından ve kardeşlerinden aslında destekleyici yanıtlar gelse de Mimi için bunların bir önemi yok çünkü deneyimler ona ait. Kitabın sonunda ise babasının Mimi’ye sürprizi var, bir bebek. Mimi’nin kardeşi doğmuş ve artık en küçük kendisi değil! Mimi’nin kardeşi bir bakıma Mimi’nin bakış açısının değişmesini sağlıyor.
O, artık hem fiziksel olarak birinden büyük hem de daha olgun biri. Kitap, sonu itibariyle sadece küçük olmaktan şikâyetçi çocuklara hitap etmekle kalmıyor aynı zamanda kardeş bekleyen çocuklara da sesleniyor. Mimi ve kardeşinin karşılaştığı kalp eriten sahnede, Mimi’nin kardeşini nasıl koruyup kollayacağını öngörebiliyoruz. Qin Leng’in çizim tarzı bana Fransız çizer Sempé’yi hatırlattı. Çizimler o kadar detaylı ve eğlenceli ki metni okumadan da hikâyeyi takip edebiliyoruz. Burada enteresan bir nokta da var. Mimi karakteri, çizimi itibariyle kitabın başından beri pantolonlu ve kısa saçlı. Şövalyecilik ve saklambaç oynamayı, küvette yüzme yarışı yapmayı seviyor. Tıpkı diğer çocuklar gibi. Bu hâliyle Mimi’ye cinsiyet ataması yapamayız elbette, herhangi bir çocuk o. Ancak kitabın orijinalinde annesi bebeği gösterirken Mimi’ye artık kocaman bir abla olduğunu söylüyor. Mimi şövalyecilik oynamayı seven, saçlarını kısa kestiren, spor giyimli bir kız çocuğu. Ancak kitabın Türkçe çevirisinde abla ifadesi atlanmış ve yalnızca “kocaman oldun” ifadesine yer verilmiş. Bunu fark edince gerçekten üzüldüm. Oysa yazarın burada altını çizdiği şey oldukça önemliydi. Umarım kitap yeni baskı yapar ve yeni baskısında bu hata düzeltilir. Çok Küçüğüm eğlenceli ve yaratıcı bir hikâye. Bakış açımızın hayal kırıklığına nasıl çare olabileceğini özgün bir yoldan ele almasıyla akıllarda kalacak.

Çok Küçüğüm
Qin Leng
Türkçeleştiren: Göyçen Gülce Karagöz
abm Yayınları, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More