İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Anna’yı ararken

Susanna Mattiangeli, varlığımızın çeperinin katı çizgilerle çekilmediğini ortaya seriyor.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Annesinin yanı başındaki Anna, kalabalıkta bir anda gözden kayboluyor. Annesi adını bağırken etraftakiler de yardımcı olabilmek için soruyor: “Nasıl biri şu Anna?” İşte hikâye, bu ufacık soru etrafında genişleyip, ardında düşünecek çok şey bırakıyor.
Sahi, nasıl tanımlarsınız birini? Yazar Susanna Mattiangeli, önce biricikliğini gösteriyor Anna’nın; birçok çocuğun arasında onun gibi olan sadece kendisidir, diyor. Sonrasında, varlığımızın çeperinin katı çizgilerle çekilmediğini ortaya seriyor. Bize, kişide birbirine zıt gözüken farklı özelliklerden yalnızca birinin mevcudiyetinin mümkün olmadığı söylüyor.
Onların, kâh aynı anda beraber kâh farklı anlarda yer değiştirerek var olabildiği bir yaklaşım sunuyor.
İçten ve yaratıcı bir üslupla okuru, karakterinin potansiyel olasılıklarında ve çeşitli katmanlarında gezdiriyor. Belki okurun kafasında Anna’yı kalabalıklar arasında seçecek bir görüntü canlanmıyor ama her satırda onu biraz daha tanıdığımızı hissediyoruz. Kitabın diğer ortağı çizer Chiara Carrer ise ayırt edici bir çizgi tadına sahip. Aynı zamanda da eserlerinde kullandığı materyalleri ve teknikleri değiştirmekten çekinmeyen bir sanatçı. Onun diğer kitaplarında da fon olarak kullandığı, üslubunun bir parçası olan çizgili, ince kâğıtlarla bu hikâyede de karşılaşıyoruz. Ancak çizer bu kez boya seçiminde çocuk kitaplarında kullanımına pek rastlamadığımız, öte yandan çocukların sık ve severek kullandıkları gazlı kalemleri tercih etmiş. Tam da bu yüzden rengârenk gazlı kalemlerle yapılmış illüstrasyonlar,
Carrer yanı başımızda oturuyormuş da masanın üzerinde duran gazlı kalemleri kapıp bize bir hikâye resmetmiş kadar içten bir etki bırakıyor.
Kitaptaki gazlı kalemin ve kağıdın yapısından kaynaklanan yarı şeffaf, çizgilerin içiçe geçtiği, üst üste bindiği ve katmanların belli olduğu desenler hikâyenin meramıyla bütünleşiyor. Carrer’in resimsel elemanlarının sayfalar boyunca büyüyüp küçülmesi, kalabalıklaşıp yalnızlaşması ise kitapta dinamik ve sürükleyici bir kurgu meydana getiriyor.

Anna’yı Gören Var mı?
Susanna Mattiangeli
Resimleyen: Chiara Carrer
Türkçeleştiren: Bahar Ulukan
Çınar Yayınları, 48 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More