İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyanın en güzel yeri: Antonio’nun hayalleri

Susanna Mattiangeli’nin kaleme aldığı Antonio Gibi Biri bizi, bir çocuğun zihnine götürüp, onun nefes kesici hayallerine ortak ediyor. Mariachiara Di Giorgio’nun çizimleriyle tamamlanan kitap, aynı zamanda birinin “en yakın arkadaşı” olabilmenin kıymetli duygusuna da göz kırpıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Bir çocuk zihni, Dünya’dan daha geniş bir dünya. Bir çocuk hayal ettiği müddetçe her şey mümkün ve sonsuz. Hiçbir yer bir çocuk zihninden daha büyük, renkli ya da zengin değil. Bir çocuk, hayalleriyle bin yeni dünyanın yaratıcısı. Büyümenin en büyük cezası, zihnimizin daralması.
Susanna Mattiangeli’nin kaleme aldığı Antonio Gibi Biri, bir çocuğun zihninde yeniden bir yolculuğa çıkabilmenin en iyi fırsatı. Mariachiara Di Giorgio’nun dingin çizgiler ve pastel tonlarla resimlediği kitabın çevirmeni Nükhet Amanoel.
Kitabın yayıncısı ise Can Çocuk Yayınları.bBir Tanrı anlatıcının gözünden izlediğimiz Antonio, küçük bir çocuk. Ama aynı zamanda tıpkı kitabın ilk cümlesinde de söylendiği gibi: Göründüğünden çok daha fazlası… Bazen bir oğul, duruma göre babaannesinin torunu, bazen teyzesinin yeğeni, aynı zamanda öğretmeninin öğrencisi ve doktorunun hastası. Bu kadar çok “kişi” olabilen biri, en çok rengârenk ve uçsuz bucaksız hayallerinin mimarı. Bu yüzden ne zaman, nerede olmak isterse orada, kim olmak isterse işte o kişi! Antonio, hayatın içinde hayalleriyle bütünleşmiş, rengini o hayallerden alan bir karakter olarak karşımızda. Dolaplardan dağlara uçan, sınıftan uzaya
çıkan… Bunca hayalin arasında Antonio’nun en iyi olduğu kişi, birinin, işte tam da bu hikâyeyi anlatanın en yakın arkadaşı.
Mattiangeli’nin bu anlatısında Mariachiara Di Giorgio’nun çizimlerinin büyük bir etkisi var. Giorgio’nun tarifleri, okura Antonio’nun renkli dünyasına sızabilmek için oldukça cömert bir fırsat tanıyor. Yazar ile çizer arasındaki bu kusursuz işbirliği sayesinde kitap, Antonio’nun sınırsız zihninde dingin bir atlasa dönüşüyor. Mattiangeli, zihni durmak bilmeyen tüm çocuklara hayalleriyle kucaklaşma ve gerçekleri hayalleriyle süsleme özgürlüğü dağıtıyor. Antonio’nun balinaların sırtını aşıp kraliçeyle öğle yemeklerinde buluştuğu
hayallerinden hepimize yeni bir dünya hayali kırpıyor. Ayrıca dünyada tek bir sıfatla var olmadığımızı, yerine göre herkesin her şeyi olabileceğimizi ama bu sıfatlardan en kıymetlisinin birinin ‘en yakın arkadaşı’ olabilmek olduğunu fısıldıyor. Böylece Antonio Gibi Biri, hayallerle bezenmiş içtenlikli bir arkadaşlık anlatısına dönüşüyor.

Antonio Gibi Biri
Susanna Mattiangeli
Resimleyen: Mariachiara Di Giorgio
Türkçeleştiren: Nükhet Amanoel
Can Çocuk Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More