İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kalbim bir pencere

Ödüllü yazar ve illüstratör Corinna Luyken, hayatın getirdikleri ve kendini olduğu gibi kabul etme üzerine yazdığı bu şiirsel metni ve büyüleyen çizimleriyle her yaştan okuru çekim alanına alıyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Bu aralar kalbiniz nasıl? Kırılıyor, sonra tamir oluyor, sarıp sarmalanıyor, bazen açılıp bazen kapanıyor mu? Kalp olmak ya da kalp sahibi olmak biraz zor ama bir o kadar keyifli aslında… İnsanın kendini ve yaşadıklarını olduğu gibi kabul etmesiyle güçleniyor kalpler. Sözlerden kırıldıkları gibi, gün geliyor söz sahibi oluyorlar. Gün geliyor içlerine dönüyor, sonra birden çiçek açıyorlar. Çünkü kalp olmak bunu gerektiriyor!

Duygularımızı usul usul, huzurla akan bir nehir gibi, şiir gibi anlatan yazar ve illüstratör Corinna Luyken, tüm dünyada pek çok dile çevrilen Kalbim adlı kitabında okuru yine kendi içine döndürüyor ve en umutsuz anlarda bile insanın en büyük kurtarıcısının kalbi olduğunu işaret ediyor. Kalbimiz yani kendimiz; biz! Bunu “yine” yapıyor diyorum, çünkü Hatalar Kitabı’nda da yapmak istediği aslında buydu. Hata zannedilenlerin aslında nasıl büyük güzelliklere dönüşebileceğini anlatmaya ve okura bambaşka bir pencereden bakmayı hatırlatmaya soyunmuştu. Bu konuda kendisini epey başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Luyken’in sarı ve siyahın egemenliğinde kurguladığı müthiş çizimleri dakikalarca incelenmeye müsait. Metni zenginleştiren, hatta metinden ayrı ama ondan kesinlikle kopuk olmayan, büyülü bir dünya yaratmış yazar/çizer. Tercih ettiği renklerle, melankolik ama umut dolu bir atmosfer yaratıyor. Sarı, bize en hüzünlü sayfalarda bile ışığıyla umut veriyor. Hele o kapalı pencerenin ardında alttan alta, ısrarla sızan ya da kaydırağın ucunda bizi hiç bırakıp gitmek istemediğini açık seçik anlatan, sabırla bekleyen o sarı… Baktıkça kalbim pır pır ediyor!

Her yaş için unutulmaz bir okuma deneyimi yaşatacağına inandığım Kalbim, baskı kalitesiyle ne yazık ki biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Işıkta incelemeye olanak vermeyen, göz yoran ve kaliteyi düşüren parlak selefon kapağı, tel zımbalı görünümü, iç sayfalarda dağılan boyaları ve yer yer düşük çözünürlükleriyle dikkat çeken görselleri, keşke biraz daha iyi basılsaydı düşüncesini ister istemez akla getiriyor. Dilerim yeni baskılarıyla, yeniden ve yeniden çocuklara ulaşır, okuru bol olur.

Kalbim Corinna Luyken Türkçeleştiren: İdil Ademir Eksik Parça Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More