İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Başı sonu olmayan, oku oku bitmeyen ayrıntılar ve postacı bir fare

Bir kaplumbağa neden paten kaymak ister? Bir timsah niçin ıslak ayak sever? Keçinin kar kaplı dağın tepesinde ne işi var?

Yazan: Suzan Geridönmez

Okul öncesi çocuğa hitap eden türlü türlü resimli kitap var. Çoğu bir hikâye anlatır ve resimler de bu hikâyeyi en az metin kadar destekleyip besler. Hatta hiç metin içermeyen sessiz kitaplarda, illüstrasyonlar hikâyeyi tek başına omuzlar.

Redhouse Kidz’ten çıkmış, Marianne Dubuc’un resimleyip yazdığı Postacı Fare’nin Bir Günü ve Postacı Fare Tatilde kitaplarını ise belli bir sınıfa dâhil etmek zor. Çünkü iki eseri de ister metin
ister resim isterse de hem metin hem resim üzerinden okuyalım, ön planda olan hikâye değil.

Evet, bir hikâye var ve başkahramanı da postacılık yapan bir fare. Ama hafta içi, hatta tatile çıkarken bile posta dağıtmayı ihmal etmeyen bu çalışkan farenin üstlendiği rol, mektup ve paketleri sahiplerine ulaştırırken küçük okuru da her biri çift sayfaya yayılan rengârenk, bin bir ayrıntıyla bezeli sahnelere taşımakla sınırlı büyük ölçüde.

Onca ayrıntıda saklanan sürprizler küçük okuru âdeta incelemeye ve keşfetmeye kışkırtıyor. O kadar ki hikâyeyi, çocuğa baştan sona tek solukta okumak olanaksız. Belli ki yaratıcısının amacı da bu değil. Dubuc bu kitapları, postacı farenin uğradığı hayvanların ev ve yaşam ortamlarında uzun uzun oyalanmadan yeni bir sayfaya geçmek üzere tasarlamamış. Patenli kaplumbağa, balkonunda dağ havası soluyan keçi, evinin her katında ayakları suda gezmek için özel bir yağmur borusu düzeneği kurmuş timsah, püskürttüğü ateşte şiş kebap pişiren ejderha ve hepsi de absürtlüğe varacak denli esprili hayvanların hiçbiri çocuğun dikkatinden kaçmıyor. Bir kaplumbağa neden paten kaymak ister, bir timsah niçin ıslak ayak sever, keçinin kar kaplı dağın tepesinde ne işi var? Birçok hayvan hakkında nice soru uyandırıp yerine göre ilginç, yerine göre derin ya da bilgi yönünden zengin sohbetlerin kapısını aralayan bu kitaplar igludan mağaraya çeşitli barınma biçimlerini, cangıldan çöle farklı coğrafyaları, gemiden balona türlü türlü taşıtı biraz bile didaktizme düşmeden küçük çocuğa tanıtmak konusunda da çok başarılı. Tabii kimi okurun ilgisini evdeki saatler ya da ilginç düzenekler de çekecek, kimisi istiflenen yiyecekleri merak edecek. Benimse gözüm onca güzellik içinde ayının evindeki neşeli sirk posterine takıldı. Alın size, çevirisi, redaksiyonu ve baskısıyla da özen yansıtan bu kitaplardan hareketle çocuğunuzla tartışacak bir konu daha: Hayvan hakları!

Postacı Fare’nin Bir Günü
Marianne Dubuc
Türkçeleştiren: Ece Nahum
Redhouse Kidz Yayınları, 28 sayfa
Postacı Fare Tatilde
Marianne Dubuc
Türkçeleştiren: Ece Nahum
Redhouse Kidz Yayınları, 28 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More