İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir uzay macerası…

Kitabın güzel yanı gök cisimlerinden her birinin kişileştirilmiş olması. Gezegenler birkaç cümleyle kendilerinden ve başlıca özelliklerinden söz ediyorlar.

Yazan: M. Banu Aksoy

Ben çocukken Güneş Sistemi dokuz gezegenden oluşurdu. Bu, gezegenlere ilişkin bildiğim az şeyden biriydi. Mesela Satürn’ün halkalı olduğunu biliyordum bilmesine ama o halkaların gerçekten
dev halkalar olduğunu sanıyordum, buz parçalarından oluştuğunu değil. İsimlerini mitolojik karakterlerden aldıklarını, her birinin farklı yapısal özellikleri olduğunu, Dünya’dan büyük uydularının bile olduğunu öğrendiğimde ve Plüton gezegenlikten atılıp “cüce gezegen” ilan edildiğinde artık çoktan yetişkin olmuştum.

Günümüzde ise gün geçmiyor ki Güneş Sistemine dair bildiklerimize yeni bir veri eklenmesin. Uzayın derinliklerine gönderilen araçlardan dünyaya bilgi akıyor. Mars’ta yıllardır robot araçlar geziniyor. Orada yerin altında göl tespit edildi mesela. Jüpiter’in kızılötesi fotoğrafları çekiliyor. Daha geçenlerde Venüs atmosferinde fosfin bulunduğu açıklandı. Diyeceğim şu ki gezegenler gündelik hayatımızın bir parçası oldu.

O nedenle Bak Şu Gezegene gibi kitaplar, çocukların hayatında daha da anlam kazanıyor. Evinin penceresinden Ay’ı, yıldızları izleyen kahramanımız, gökyüzünde ışıltılı birer puldan farksız olan bu cisimleri daha yakından tanımak istiyor ve roketine atladığı gibi uzayda bir yolculuğa çıkıyor. Önce Güneş’i, ardından Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenleri ziyaret ediyor. Dünya’ya uğramışken Ay’ı selamlamayı, en son Plüton’a da uğramayı ihmal etmiyor. Kitabın güzel yanı gök cisimlerinden her birinin kişileştirilmiş olması. Gezegenler birkaç cümleyle kendilerinden ve başlıca özelliklerinden söz ediyorlar. Bunu melodik bir dille yapmaları okumayı daha da kolay hâle getiriyor. Kullanılan neon renklerle ortam daha da cazip hâle getirilmiş. Küçük yaştaki okurların gökbilimine adım atması için her şey mevcut. Küçük astronota yol boyu eşlik eden köpek ise belki de Laika’ya bir selam duruşudur, kim bilir?

Kitabın yazarı Caryl Hart resimli kitaplara imza atan üretken bir yazar. Ülkemizdeki okurlar Hart’ın ismini “Baybars’ın Maceraları” serisinden hatırlayacaklardır. Çizer Bethan Woollvin’in resimlediği Bak Şu Gezegene’nin Türkçesi ise Emre Ülgen Dal’a ait.

Bak Şu Gezegene
Caryl Hart
Resimleyen: Bethan Woollvin
Türkçeleştiren: Emre Ülgen Dal
Domingo Yayınları,
32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More