İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dinozorları bulan kız

Bir çocuğun “en kıymetli dileği” gerçekleşmesi imkânsız gibi görünen bir dostluk olabilir mi?

Yazan: Sima Özkan

Belki de boydan ötürü yere yakın, biraz meraklı, fazlasıyla hayalperest olmak yardımcı oluyordur. Gözlerini yerden ayırmazlar, itinayla kazarlar, çocukturlar…. Pek çok fosilinin çocuklar tarafından bulunduğunu okumak sizi şaşırtabilir! Üstelik buldukları, o çocukların isimlerini alarak, gezegenin gelmiş geçmiş canlılar kitabına yeni bir tür olarak geçerler. Şilili küçük paleontolog Diego Suarez’in keşfettiği dinozorun Latince ismi gibi: Chilesaurus “diegosuarezi” ya da henüz 4 yaşındayken gün yüzüne çıkardığı uçan sürüngene ismini veren Daisy gibi: Vectidraco “daisymorrisae”.

Dinozorları bulan ilk çocuk hakkında yazılmış sayısız kitap olması ise kimseyi şaşırtmayacaktır. Dinozorlara merak saranların yolu, Mary Anning’le mutlaka kesişmiştir. Onun kazdığı kıyılardan, kendisi gibi bir İngiliz olan Hollie Hughes’un yazdığı, Sarah Massini’nin resimlediği Dostum Dinozor’daki kahramanımız Marianne, başta isimlerindeki ses benzerliğiyle bizi Mary Anning’in, yani dinozorların bulan kızın hikâyesine götürüyor. Çünkü dinozorları bulabilme yeteneği ve bilgisi onun tek dostuydu… O dünyanın ilk paleontoloğuydu. 1800’li yılların başında, henüz 12 yaşındayken bulduğu kalıntılardan sonra, -kadınların bilimden dışlandığı bir dönemde- canlıların yok oluş teorisini ortaya atan, bilim “adamlarına” teoriler ve tavsiyeler sunan genç bir kadına dönüştü. Bulduklarını kendi adıyla yayımlayamasa ve yaşadığı coğrafyada dostluğu insanlarda bulamasa da keşifleriyle tarih öncesi canlılara ilk ışık tutan çocuk ve kadın olarak bugün hâlâ kitaplara ilham vermeyi sürdürüyor.

Elimdeki kitap Anning’in en büyük dostu dinozorların gücüyle çocukların, en çok da kız çocuklarının kurabildiği hayallerin sınırsızlığını anlatıyor. Kumsalda bulduğu, taşlaşmış kemiklerin hayat bulmasını düşleyen Marianne rüyasında, biricik dostu dinozoruyla başka meraklı çocukların diyarına gider. Orası bir oyun cennetidir, çocukların ve onların hayali dostlarının eğlenceye doyamadığı bir macera adası. “Burada her şey her zaman olabilir,” ta ki uyku kardeş tüm çocukları yatağına geri çağırana dek. Çünkü uykulardan uyanıp o düşleri gerçeğe dönüştürmek gerekir. Böylece fosil bulmaca oyununda artık ona yeni dostları eşlik edebilir.

Dostum Dinozor
Hollie Hughes
Resimleyen: Sarah Massini
Türkçeleştiren: Zeynep Sevde
Taze Kitap, 40 Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More