İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Doğayı sevdiren Toprak Abla’nın hikâyesi

Doğayla tam anlamıyla iç içe yaşayan Toprak Abla’nın yağmura, bitkilere, hayvanlara, dünyanın farklı varoluş hâllerine dair anlatacak çok şeyi var.

Yazan: Karin Karakaşlı

Hepimizin, çocukluğumuzda etkilendiğimiz insanlara dair anılar bulunur. Bu kişi, kimi zaman aileden biri, bir öğretmen, bir arkadaş kimi zaman da hayatın karşımıza rastgele çıkardığı bir insandır. Pek çok şeyi unutsak da bazı insanların izi kalır ve bazı karşılaşmalar hayatımızı belirler. Nesin Yayınevinden çıkan Kadriye Bakşi’nin yazdığı Toprak Abla romanı işte böylesi belirleyici bir buluşmanın hikâyesi.

Kadriye Bakşi’yi aynı yayınevinden basılmış, yine Nejla Gür’ün resimlediği Kumpanya Nula, Rüya Tamirhanesi ve Karpuz Mevsimi adlı kitaplarıyla tanıyoruz. Ödüllü kitabı Kumpanya Nula’da her biri farklı sorunlar yaşayan üç okul arkadaşı Eda, Ayça ve Adar’ın bu sorunları aşmaya çalışırken birbirilerinin farklılıklarını sevgiyle kucaklama, dostluğu ve dayanışmayı keşfetme süreçlerini anlatan yazar; devam kitabı Rüya Tamirhanesi’nde bu üç kafadarı fantastik bir serüven eşliğinde hayal kırıklıklarını onaran bir tamirhaneye götürerek ergenliğe geçiş sancıları, kıskançlık ve yanlış anlamalarla sınanan ilişkilere odaklanmıştı. Bakşi’nin öykülerinden oluşan Karpuz Mevsimi ise genç okurlara kolaylıkla özdeşlik kurabilecekleri karakterler eşliğinde günlük hayatın beklenmedik mucizelerini armağan etmişti.

SIRA DIŞI BİR KADIN

Yazarın son kitabı Toprak Abla romanında öncelikle kitaba da adını veren özel bir kahramanla tanışıyoruz. Günlerden bir gün kiralık, bahçeli bir ev aradığını söyleyerek kasabaya çıkagelen Toprak Abla, alışılageldik bir yetişkin değil. Keçeleşmiş uzun saçları, renkli giysileri, yanından hiç ayırmadığı tahta arabasıyla daha görünüşünden başlayarak sıra dışı bir karakter. Üstelik bahsettiği gibi kiralık bir ev tutmak yerine, çocukların oynadığı parkın bitişiğindeki ormanda terk edilmiş halde duran karavana yerleşiyor. On yaşındaki Pınar’ın anlatımıyla ilerleyen romanda, Pınar’ın yakın arkadaşları Ulaş, Gökçe, Dilek ve Dilek’in minik kardeşi Çağla da birlikte karavanı boyayarak maceradaki yerini alıyor. Toprak Abla, çocuklara samimi bir merak ve eşitlik duygusuyla yaklaşan bir karakter. Pınar’ın anlatımıyla daha ilk andan farkını ortaya koyarken, küçük kalplere giden yol için de okurlara, özellikle de yetişkin dünyasına ipuçları veriyor: “Bizi merak ettiğini, tanımaktan memnun kaldığını hissediyorduk. Sorduğu sorular karşılaştığımız diğer yetişkinlerden farklıydı. Yok, efendim kaçıncı sınıfa gidiyorsun, notlar nasıl; yok efendim büyünce ne olacaksın falan filan… Hayır, onun bizi tanımak için sorduğu sorular, çocukların birbirini tanımak için sordukları sorular gibiydi. En çok hangi mevsimi, hangi ayı, hangi meyveyi, hangi rengi seviyoruz; en beğendiğimiz hayvan hangisi, kedimiz var mı, adı ne… Tabi bize sorduğu soruların benzerlerini biz de Toprak Abla’ya soruyor, onu tanımaya çalışıyorduk. O, renklerden turuncuyu,
mevsimlerden ilkbaharı, meyvelerden kirazı severmiş. Tıpkı benim gibi.”

Yetişkinlerin pek düşkün olduğu mülkiyet kavramının bu kadında bir karşılığı yok. Kısa sürede çocuklar bu farklı kişilikten öğrenecekleri birçok şey olduğunu keşfediyor. Doğayla tam anlamıyla iç içe yaşayan Toprak Abla’nın yağmura, bitkilere, hayvanlara, dünyanın farklı varoluş hâllerine dair anlatacak çok şeyi var. Ancak bir süre sonra çocukların sevgilisi Toprak Abla’nın, varlığıyla kimilerini rahatsız ettiği ortaya çıkıyor. Odunların arkasından karavanı izleyen bu tuhaf ve tehlikeli görünümlü adamların neyin peşinde olduklarını bulmak ve yeni dostlarını korumak hayat kaynağı ormanı ve suyu savunmayı, dünyayı yaşanılır kılan iyiliğin gücünü çoğaltmayı da beraberinde getirecek. Çocuklar okuldan öğrenmedikleri kadar şeyi Toprak Abla’yla yaşarken keşfedecek.

ÇOCUKLARA LAYIK BİR DÜNYA

Toprak Abla, yazarından yayınevine ortak bir idealin ürünü. İstanbul’da doğan, eğitimini Almanya’da tamamlayan ve uzun yıllar sosyal hizmetler uzmanı olarak çalışan Kadriye Bakşi, 2002’de TRT’nin bir edebiyat yarışmasından başlayarak çeşitli ödüllere layık görüldü. Çocukları hak ettikleri özne konumuna yerleştiren eserleriyle tanınan yazar; doğa sevgisi, dostluk, karakter gelişimi gibi önemli konuları heyecanlı serüvenler ve sıcacık karakterlerle örerek anlatıyor.

2004 yılının Aralık ayında kurulan Nesin Yayınevi ise çalışmalarına öncelikle ismini taşıdığı kurucusu Aziz Nesin’in bütün kitaplarını ve şimdiye kadar basılmamış yazılarını kitaplaştırarak başladı. Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Vakfı’na telif gelirlerini aktararak yazarın çocuklar için düşlediği ortak yaşam alanı ve farklı bir dünya mirasına sahip çıkmayı hedefleyen yayınevi, 2009’dan bu yana çocuk kitapları da yayımlayarak, genç okurları için geniş bir ufuk yaratmayı sürdürüyor.

Toprak Abla, doğanın arka plan dekoru olmadığı, insanlığı parçası kabul eden eşit, adil, özgür bir dünyanın hayalini paylaşıyor bizlerle. O hayali gerçek kılacak çocuklar ve eşlik edecek büyükler bu kitapla mutlaka tanışmalı.

Toprak Abla
Kadriye Bakşi
Resimleyen: Nejla Gür
Nesin Yayınları, 184 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

1 Comment

  • Kadriye Bakşi
    Kadriye Bakşi

    Sevgili Karin Karakaşlı,
    Çok beğendiğim, yazma serüveninde ortak düşlerimin olduğuna inandığım bir yazarsınız. Toprak Abla romanını tanıtma metniniz bu nedenle beni iki kat fazla heyecanlandırdı.
    Teşekkürler ve sevgilerle
    Kadriye Bakşi

Comments are closed