İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kitapta resim var…

Rene Margritte’le Mir Sayyid Ali’yi, Tom Wesselmann’la Mir Nym Bunduk’u, Canaletto’yla Utagawa Hiroshige’yi buluşturan bir kitap…

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Dinozor Çocuk’tan çıkan Resimde Ne Var?, çocukları sanat eserleriyle tanıştırmaya hedefleyen bir kitap. Okuruna sanat tarihinden örnekler sunan bu tarz kitaplarda, genellikle yalnızca batı sanatı baz alınmakta ve eserlerin seçkisi de böyle şekillenmekte. Oysa Susie Brooks, eserinde okuyucuya daha geniş bir yelpaze sunmuş. Rene Margritte’le Mir Sayyid Ali’yi, Tom Wesselmann’la Mir Nym Bunduk’u, Canaletto’yla Utagawa Hiroshige’yi buluşturmuş.

Resimde Ne Var? çocukların kültür, coğrafya, zaman gibi değişkenlerin sanat üzerindeki etkilerini yakalayabilmeleri için iyi bir fırsat. Resimlerin yalnızca bir imaj olarak kullanılmaması, altlarında künye verilmesi de önemli bir detay. Üstelik kitabın arkasındaki “Sanat Galerisi” kısmında, sanatçıların nereli olduğunu, eserlerinin şuan hangi müzede ya da alanda bulunduğunu da öğrenmek mümkün.

Resimlerin yanında yer alan, sanat eserlerine dair kısa bilgilendirici metinler ise daha fazlasını öğrenmek, keşfetmek için merak uyandırıyor. Sayfalarda resimlere dair kimi sorular da mevcut. Bu soruların bazıları, resimleri birer oyuna dönüştürüyor ve gözlerimizden dikkat talep ediyor. Ancak soruların büyük çoğunluğunun resimde görünür olana yönelik olması bir handikap da yaratıyor. Daha yoruma ve hayal gücüne dayalı sorular tercih edilseymiş, çocuklarda sanat eserlerine aşinalık sağlamaya çalışan kitapta daha bütünlüklü bir anlayış yakalanabilirmiş. Sanat eserlerinin kopyalarının yer aldığı kitaplarda kullanılan kâğıt cinsi de eserleri algılamamızda önemli bir rol oynuyor. Kitapta, başka bir kâğıt seçimiyle resimlerdeki renkler, detayları daha net algılanabilirmiş. Sayfaların arka planında kullanılan renkler ise kimi resimleri ortaya çıkarırken ne yazık ki kimilerini de silikleştirmiş.

Ancak her koşulda bu tarz kitapların yaygınlaşması insanı mutlu ediyor. Umarım yakında küçük okurlara, Türkiyeli sanatçıları ve eserlerini anlatan kitapların sayfalarını karıştırma olanağı da yaratılır.

Resimde Ne Var?
Susie Brooks
Türkçeleştiren: Gökçe Alper
Dinozor Çocuk Yayınları, 48 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More