İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Pelin’in zorlu günü

Afacanlığı her hâlinden belli Pelin, kahvaltı masasında coştukça coşuyor. Kahvaltısını bitirmek bir yana oturmak bilmiyor…

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Bugün artık ülkemizde de çok güzel çocuk kitaplarını bulabilmek, farklı tarzlara erişebilmek mümkün. Neyse ki, altında yatan sebebin bir kısmı ticari de olsa, günden güne artan bir ilgi var; böylece çocuklarımız hiç bilmedikleri ve erişme imkânı bulamadıkları coğrafyalara uzanabiliyor, sayfaların arasında yabancı oldukları kültürleri tanıma fırsatı yakalayabiliyorlar. Tüm bunlar elbette yerli yazarların ve yerli projelerin de gelişimini beraberinde getiriyor.

Ortaya çıkan başarılı projelerden biri de Tudem Yayınları etiketli ve “Sen de Oku” başlıklı kitap koleksiyonu. Okumaya isteksiz ve okuma
güçlüğü çeken çocuklara yönelik hazırlanan bu kitaplar, okuma eylemini kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmış: Harf, kelime, satır ve paragraf aralarında ferah boşluklar; sade, kolay anlaşılabilir bir dil, ilgi çekici öyküler ve kısa metinler. Bazen çocuklar en başından yanlış kitaplarla buluştuklarından okumayı bir mücadele alanı olarak belirleyebiliyorlar. Bazen de okuma güçlüğü çekebiliyorlar. İşte bu durumda kitapların açtıkları büyülü diyarlardan uzak kalıyor, sayfaları önlerine dikilen birer duvar gibi görebiliyorlar. Bu sebeple bu koleksiyonun yeri de misyonu da çok mühim. Ancak bu türden kitapların hazırlığı hiç de kolay değil. Kelimeleri titizlikle seçmek, kısa cümlelerle ilgi çekici hikâyeler oluşturmak, üstüne bir de tutarlı bir kurguyu takip etmek; fazlasıyla zor bir iş.

Okuru için faydalı, yazarı için zorlu bu maceranın en yeni eserlerinden biri de Mustafa Kemal Yılmaz imzalı Pelin’in Dili Masaya Nasıl Yapıştı? Bu hikâye muzır bir çocuğun; Pelin’in. Afacanlığı her hâlinden belli Pelin, kahvaltı masasında coştukça coşuyor. Kahvaltısını bitirmek bir yana oturmak bilmiyor. Yaramazlıklarının sonunda bir kavanoz reçel masaya dökülüveriyor. Pelin’i durdurabilene aşk olsun, bu kez de dökülen reçeli yalamaya koyuluyor. Ama evdeki hesap çarşıya uymuyor, Pelin’in dili masaya yapışıyor. Ne yapacağını düşünürken okul vakti gelip çatıyor. Pelin de sırtlandığı gibi koskoca masayı okulun yolunu tutuyor. Üstelik derdi okulda da bitmiyor, başına gelmeyen kalmıyor. Mustafa Kemal Yılmaz’ın eğlenceli anlatımı ve Zeynep Özatalay’ın keyifli çizimleri her türlü okuma güçlüğünü ortadan kaldırabilecek türden.

Pelin’in Dili Masaya Nasıl Yapıştı?
Mustafa Kemal Yılmaz
Resimleyen: Zeynep Özatalay
Tudem Yayınları, 48 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More